Boeken en cursussen, Genieten, Hulp, Positieve gedachten, Tips

Niet durven genieten: wat doe je eraan?

Genieten of gelukkig zijn: positieve gevoelens die iedereen toch wil ervaren. Tenminste, dat zou je zeggen. Toch zijn er mensen die niet gelukkig durven te zijn. Dat op zich waarschijnlijk wel zouden willen, maar het simpelweg niet durven! Dat dat heel vervelend is, mag duidelijk zijn. Waarom durven deze mensen dat niet en nog belangrijker: wat kan je eraan doen?

Fear of Happiness of Cherofobie

Een term die hiervoor gebruikt wordt is ook wel Fear of Happiness. Wat het meteen precies uitdrukt in dat wat het is: angst voor gelukkig zijn. Natuurlijk is het niet wat mensen zelf graag willen, maar er is die angst dat als je te gelukkig bent het allemaal weer zal verdwijnen. Men durft niet te geloven dat geluk hen ten deel valt of hebben zoveel meegemaakt dat ze er gewoon niet meer in kunnen geloven. Gaat het zover dat mensen er zelfs dingen voor gaan laten, dan spreekt men van een Cherofobie. Hierbij zal de persoon zien te voorkomen dat hij geluk ervaart of plezier, omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit gevolgd zal worden door iets vreselijks.

Waardoor ontstaat Cherofobie?

Je zult je waarschijnlijk afvragen waardoor deze angst kan ontstaan. Dit kan meerdere oorzaken hebben, die ook niet altijd even duidelijk zullen zijn. Maar redenen kunnen zijn:

  • Aanleg. Je kunt aanleg hebben om angstig voor situaties te zijn.
  • Opvoeding. Word je opgevoed door ouders die overbezorgd zijn, dan kan je (ongewild) zelf het gevoel krijgen dat er vast iets ergs gaat gebeuren, ook al is daar geen enkele aanwijzing voor.
  • Gebeurtenis. Heb je als kind iets ergs meegemaakt terwijl je daarvoor zo gelukkig was, dan kan de angst er zo erg inzitten dat je dit blijft meedragen.
  • Stress kan allerlei angsten uitlokken. Dit zou er 1 van kunnen zijn.

Natuurlijk heeft niet iedereen die een beetje moeite heeft met gelukkig zijn meteen een fobie!

Wat kan je eraan doen?

De vraag is vooral: hoe kan je jouw overtuiging zo ombuigen dat je toch weer wel gelukkig kunt zijn? Dat je wel voluit kunt genieten van iets of, nog mooier, van het leven? Gaat de angst echt zo ver dat je situaties vermijdt en je echt last hebt van een fobie, dan kan je zeker hulp van buitenaf gebruiken. Hierbij kan je kiezen voor de reguliere professionals, maar dit is heel persoonlijk. Hypnose of andere alternatieve manieren kunnen ook een optie zijn. Kies vooral dat wat voor jou het beste aanvoelt! Gaat het bij jou minder ver en baal je vooral omdat je altijd wel een donderwolk ziet waardoor je niet voluit durft te genieten? Dan heb je misschien iets aan de tips die nu volgen!

Zorg goed voor jezelf!

Allereerst zal je goed in je vel moeten zitten om überhaupt stappen te kunnen zetten. Ben je moe of ervaar je veel stress? Dan wordt het natuurlijk heel moeilijk om jezelf ergens bovenop te krijgen. Begin dan eerst maar eens met lekker op tijd naar bed gaan, goed te eten en te bewegen en gewoon goed voor jezelf te zorgen. Je bent het waard! Met een fit gevoel iets aanpakken geeft veel meer succes! Zorg dus goed voor jezelf.

Vraag jezelf af wat je dwars zit

Niet kunnen genieten kan komen omdat er onderhuids iets niet lekker zit. Probeer eens eerlijk te zijn en te ontdekken waarom je die knoop in je maag blijft houden, bijvoorbeeld. Heb je ruzie met iemand? Moeten er nog allerlei dingen gedaan worden waar je tegenop zit? Heb je ergens een schuldgevoel over of heb je juist het gevoel dat iemand jou iets aangedaan hebt? Heb je dit helder, dan kan je er ook iets aan doen! Kom je er zelf niet uit, dan kan je ook kijken of er iemand is die je kunt helpen om hier helderheid in te krijgen. Een fijne coach kan net de dingen anders aan je vragen dan jezelf doet, waardoor je opeens helder krijgt wat er mis is.

Hier en nu leven

Probeer in het nu te leven. Met je aandacht bij datgene te zijn wat je nu overkomt en wat er komt, dat weet je niet en doet er nu even niet toe. De toekomst komt toch wel en het maakt niet uit of jij je daar wel of niet druk overmaakt! Dan kan je dus maar beter genieten nu er wat te genieten valt. Het is zonde om dat aan je neus voorbij te laten gaan! Maar ook: als het geluk blijft, was je getob dus zinloos. In beide gevallen komt het erop neer dat je gewoon lekker genieten moet!

Geluk zit in je brein…

Hoe jij naar de wereld kijkt, bepaalt hoe jij die wereld ervaart. Als je positief denkt zal er dus al veel aan ellende voorbijgaan. Denk maar aan het bekende halfvolle of halflege glas. Positief denken zorgt ervan zelf eigenlijk al voor dat je iets van geluk in jezelf ervaart. En dat kan je gewoon omarmen!

Je hebt recht op geluk

Ieder mens heeft het recht om gelukkig te zijn en nee, er is geen enkele reden waarom dat voor jou niet geldt. Probeer hierop te vertrouwen en geluk los te koppelen van die dreiging dat het weer in elkaar zal storten. Hou van jezelf en gun jezelf geluk. En geluk? Dat zit gewoon in je hart! Geniet van je leven. Het is je zo gegund!

Tips om te genieten van het leven

Eigenlijk komt het er dus op neer dat je jezelf durft toe te staan om wel te genieten. Je bent het waard en het heeft geen enkel nut om niet te genieten. Makkelijk gezegd, maar doe er iets aan! Het is zo zonde om met een zwaar gemoed door het leven te gaan. Daar help je niemand en zeker jezelf niet mee. Zoek dingen op waar je blij van wordt en durf dit te ervaren! Lees in het artikel met ’53 redenen om te genieten van het leven’ welke dingen je bijvoorbeeld kunt doen!

The Happiness Challenge Online Training

Een manier om online met dit onderwerp aan de slag te gaan is via The Happiness Challenge. Het geeft je oefeningen en inzichten om elke dag gelukkig te zijn. 21 lessen worden hierbij online aangereikt en zo kan je er zelf doeltreffend mee aan de slag. Zoals ze zelf stellen:

Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om elke dag gelukkig te zijn.

Het hoeft geen jaren te duren voordat je weer kunt genieten van elk moment. Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Ze hebben het plezier in hun leven weer teruggevonden en genieten weer van elke dag!

Dit is een resultaatgerichte, praktische èn effectieve methode om je elke dag héél erg goed te voelen. Je ontvangt elke dag een nieuwe challenge om in de praktijk te oefenen. Zodat je direct het resultaat merkt. Zodat je stopt met dagen (of weken) zonder inspiratie  – en weer begint te genieten van elk moment!


Meer weten? Kijk dan snel bij The Happiness Challenge!

Afbeeldingen: pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...