Boeken en cursussen, Genieten, Positieve gedachten, Tips

Genieten van hier en nu

Ken je dat: je bent heerlijk een daagje weg. Alles werkt mee: het weer, de mensen om je heen zijn je dierbaar, waar je bent is een favoriete plek en ga zo maar door. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om werkelijk te genieten. Dat zou je denken, tenminste. Maar geniet je ook echt? Je denkt van wel, maar eigenlijk loop je met je hoofd helemaal niet daar waar je bent. Je bent bezig met het werk wat op je ligt te wachten. Of je vraagt je af of het niet beter was geweest om dit geld te gebruiken voor iets nuttigs. Je let meer op de dingen die minder zijn (het gezeur van de mensen om je heen, waar je zelf helemaal niets mee te maken hebt…). Je ziet nu al op tegen de terugreis en ga zo maar door.

Hoe stop je met piekeren?

Stop! Wat heeft het voor zin om te piekeren over dingen waar je nu, op dit moment helemaal niets aan kan veranderen? Wat schiet jij (en de mensen die bij je zijn) hier nu mee op? Niets, helemaal niets! Het enige wat je ermee bereikt is dat je al het moois wat je NU overkomt niet echt ervaart. En dat is toch jammer! En dus volstrekt niet nodig. Maar ja, die gedachten blijven wel in je opkomen, daar hoef je eigenlijk weinig voor te doen, helaas. Dus hoe doe je dat dan? Genieten van hier en nu zonder direct een cursus Mindfulness te moeten volgen? De volgende tips kunnen je helpen!

Hoe kan je bewuster in het nu leven?

In een bos rondlopen, om maar een voorbeeld te noemen, is 1 ding, werkelijk om je heen kijken en zien wat er te zien valt een hele andere. En juist bij die laatste manier ben je veel meer in het moment aanwezig. Probeer je aan te wennen dat je niet alleen oppervlakkig kijkt naar wat je ziet, maar ook de details in je opslaat. Je aandacht moet zo wel zijn bij de dingen die je ziet. Vind je het moeilijk? Je zou het ook speels kunnen oppakken. Geef jezelf of het gezelschap met wie je bent de opdracht om dingen te vinden in een bepaalde kleur. Natuurlijk kan je ook iets anders kiezen. Maar kies een onderwerp die je wel zult vinden op meerdere manieren, maar waar je dus wel naar moet zoeken. Fotografeer die dingen en maak er later een leuk album of collage van. Omdat je nu echt op zoek moet naar iets zal je aandacht veel meer gefocust zijn op het hier en nu!

Voer mooie gesprekken

Een gesprek voeren wat ook werkelijk ergens over gaat zal vanzelf je aandacht opeisen. Daarmee ben je niet alleen meer hier, bij de persoon waar je mee praat, maar het verbindt jullie ook meteen nog eens meer. Samen genieten dus! En dan ook echt samen.

Observeren

Zit je op een terrasje? Je kunt natuurlijk in je beeldscherm duiken, maar zeg nou zelf: daarvoor had je niet naar dat terrasje gehoeven. Dat had ook thuis op je eigen bank gekund. Had meteen minder geld gekost… Leg weg dat beeldscherm en kijk om je heen. Mensen kijken is een leuke bezigheid! Observeer de mensen die langs lopen, bijvoorbeeld, of kijk eens naar de andere terrasgebruikers. Wat dragen ze voor kleding, hoe gedragen ze zich? Maar je kunt ook je aandacht richten op de kleine vogeltjes of de brutale duiven die vaak bij terrasjes rondhuppen of misschien heb je het geluk dat er ergens een kat lui ligt te wezen of heeft iemand anders een hondje bij zich. Natuurlijk hangt het er maar net vanaf waar jij graag naar kijkt! Maar je blijft zo wel bij het moment.

Zet je gedachten om naar iets positiefs

Merk je dat je loopt te piekeren en dat het je humeur aantast? Denken dat je er niet aan denken mag helpt niet. Dan denk je er immers al aan. Maar je kunt wel bewust kiezen om aan iets moois te denken. Krijgt die gedachte jouw aandacht, dan zal je merken dat je vanzelf je gelukkiger gaat voelen en de vervelende gedachte zal zijn kracht verliezen en minder naar voren komen. Ben je hier goed in, dan kan je zo je gemoedstoestand bepalen! En eigenlijk kunnen we dat allemaal leren. Natuurlijk is dit heel simpel gesteld, maar probeer het maar eens en geef niet meteen op! Realiseer ook dat wat je door je hoofd hebt spoken maar een gedachte is. Niks meer en niks minder. De gedachte op zich is niks. Het fladdert rond omdat iets je brein triggert en die gedachte wordt uitgelokt. Maar het zegt dus niks. Hoe minder jij je eraan stoort en jouw aandacht op iets moois richt, hoe meer je brein dat als het normale pad gaat bewandelen. En dat vervelende pad zal uiteindelijk niet meer (of in ieder geval minder) belopen worden… De automatisch piloot wat je brein het liefste is, is dan anders geprogrammeerd zeg maar.

De automatische piloot uitzetten…

Om dan meteen even verder te gaan over die piloot. Door de dingen niet op de automatische piloot te doen ben je ook vanzelf al meer bij de les. Dus doe de dingen eens op een andere manier. Dan moet je immers wel opletten en over dit moment nadenken. Neem een keer een andere weg dan normaal, om maar iets te noemen. Ga je een dagje weg en wil je daar dus volop van genieten, dan zou je bewust kunnen kiezen om iets nieuws te gaan doen. Iets wat je nooit of bijna nooit hebt gedaan, zal immers heel veel aandacht vragen en daardoor ben je wel degelijk bij de les!

Hoe kan je nog meer genieten van het moment?

Leer jezelf aan om al je zintuigen te gebruiken. Naast kijken en luisteren kan je dus ook heel bewust ruiken, misschien wel proeven en aanraken. Maar naast deze zintuigen kan je de beleving nog dieper laten gaan. Wat doet het bijvoorbeeld met je van binnen? Of wees je bewust of je het warm of koud hebt of andere lichamelijke sensaties. Scan je lijf en je gevoel, zeg maar. Door al het moois van dit mooie moment zo bewust te registreren geniet je vanzelf ook meer. Moet het wel een fijne situatie zijn natuurlijk 😉.

Lachen is gezond

Lachen is gezond. En weet je: je kunt lachen gewoon uitlokken! Ga zomaar uit het niets een beetje lachen en ga dit steeds uitgelater doen. Doe dit met een groepje anderen en voor je het weet gaan er een aantal spontaan echt aan het lachen en de rest volgt meest vanzelf. Om uiteindelijk misschien zelfs wel de slappe lach te krijgen. Vind je het nu net een stap te ver gaan om in je eentje zoiets te gaan doen? Glimlach dan eens. Voel je het verschil in jezelf wat dan eigenlijk al plaats vindt? Glimlach naar anderen en dan durf ik te wedden dat er door de meeste mensen teruggelachen wordt. Wat jou een nog beter gevoel geeft! Een mooie, positieve cirkel dus!

Leven in het hier en nu: boek

Meer lezen over dit onderwerp? Dan is dit boek misschien wel iets voor jou!

Afbeeldingen van Mircea – See my collections via Pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...