Genieten, Kleurentherapie, Tips

Geef kleur aan je gevoelens

Kleuren zijn voor mijzelf belangrijk. Ik kan er blij van worden, rustig, enthousiast en ga zo nog maar even door. Dat hier meer achter zit dan gewoon beïnvloed worden omdat je de kleur wel of niet mooi vindt, dat was mij eerst niet bekend. Ja, natuurlijk wist ik ook wel dat kleuren een ruimte groter of kleiner kunnen laten lijken of dat bijvoorbeeld rood echt een ‘gevaar’-kleur kan zijn en dat soort zaken. Maar dat ook bij kleuren er sprake is van een energieverhaal…dát wist ik dus niet. Ik vertel je er graag meer over!

Kleuren zijn energie

Dat kleuren energie zijn is geen nieuw gegeven. Er blijkt zelfs al een meneer in 1903 de Nobelprijs voor de Geneeskunde gekregen te hebben vanwege zijn onderzoek naar licht en kleuren. Dit was meneer Finsen, die aantoonde dat kleuren zelfstandige krachten zijn en dat het lichaam daarop reageert. Er valt heel veel te vertellen over de kracht van kleuren in dit opzicht. Als je je bedenkt dat kleuren ook hun invloed hebben op iemand, die de kleur niet eens zien kan, dan snap je meteen dat er meer aan de hand is dan een kleur mooi of niet mooi vinden… Meer over de specifieke energie van kleuren vertel ik in het artikel Kleur en Energie. Want iedere kleur draagt zijn eigen energie!

Stenen en kleuren

Alles is energie, dat wordt ook vanuit de wetenschap zo gesteld. Dat energie op elkaar reageert, zeg maar, dat vind ik een duidelijk te volgen verhaal. Mensen die bijvoorbeeld edelstenen inzetten bij een therapie werken met de energie van die stenen. Of dat ook echt werkt doet nu even niet ter zake, de één zal erbij zweren, de ander vindt het waanzin. Toch kan ik me er wel iets bij voorstellen. Als alles energie is, dan is het toch ook logisch dat het een wisselwerking heeft. En daarmee zou het dus helemaal zo vreemd niet hoeven zijn.

Kleuren: om welke reden helpt het?

Dan komt mijn persoonlijke mening om de hoek kijken. Ik denk dat kleuren dus op meerdere manieren kunnen werken. Vanuit de opleiding tot kleurentherapeut die ik gevolgd heb lag voor een groot deel de nadruk op die energiewerking. Toch denk ik zelf dat we daarmee kleuren eerder tekortdoen. Kleuren kunnen inderdaad die energiewerking hebben, maar daarnaast kan een kleur echt ergens voor staan wat invloed heeft op jouw beleving. Dat kan zijn omdat de maatschappij/reclame dit ervan gemaakt heeft. Maar het kunnen ook heel persoonlijke belevingen zijn. Maakt daardoor een kleur je blij, dan heeft dat toch echt uitwerking op hoe jij je voelt! En dan is er nog de kleurenleer die vertelt dat kleuren optisch invloed hebben. Iets lijkt warmer, kouder, benauwder of juist ruimer door bepaald kleurgebruik. Welke kleur dus voor jou kan werken? Inderdaad: ik denk dat je dan de mix van al deze aspecten moet nemen! Ga dus vooral op je eigen gevoel af, zou ik zeggen…

Bewust kiezen voor kleur

Voel je je minder fijn? Wil je meer energie of heb je behoefte aan een ‘zachte’ dag? Ga heel bewust voor je kledingkast staan en kijk dan eens welke kleur je daarbij helpen kan. Het kan echt helpen omdat je dan de hele tijd een kleur bij je draagt die jou in de stemming brengt die je nodig hebt! Natuurlijk kan je dit doortrekken naar nog meer dingen. Uit welke mok je drinkt. Welke bos bloemen je gaat kopen en bedenk er zelf nog maar meer!

Geef kleur aan je gevoelens

Je kunt hier heel bewust mee aan de slag gaan. Als je weet welke kleur voor jou voor een bepaalde emotie staat, kan je dit dus heel doeltreffend gaan toepassen. Uiteraard kan je hiervoor gebruik maken van de kleurenleer. Zowel die op energetisch niveau als die van bijvoorbeeld de reclamewereld. Want ja, daar zit natuurlijk ook best een overlap in. Maar toch denk ik dat je vooral mag/moet kijken naar wat een kleur werkelijk met JOU doet. Waar de één walgt van een kleur, vindt de ander deze prachtig. Staat die kleur nou net voor bijvoorbeeld optimisme, dan is dat een leuk gegeven, maar dat zal voor jou dan echt niet werken als je er simpelweg van walgt… 😉.

Een kleurendag

Enthousiast geworden van een kleur? Ik heb ooit zelf weleens een jacht op een kleur gehouden. Daar heb ik over geblogd en ja, dat is echt wel leuk om te doen. Neem de favoriete kleur die je wilt gaan zoeken. De hele dag (of dagdeel) ga je die kleur op de foto zetten, waar je hem dan ook tegenkomt. Maak hier na afloop een leuke collage van en word lekker gelukkig als je ernaar kijkt! Kies je blauw of groen, dan is dat vast niet ingewikkeld. Het wordt natuurlijk veel spannender als je een kleur kiest waar je echt naar zoeken moet. Ga de stad in en probeer zoveel mogelijk zalm of lila of magenta of noem maar op te vinden! Zo maak je er simpelweg een heerlijke activiteit van. Die niet opvalt voor anderen, maar waar jij heerlijk enthousiast mee bezig kunt zijn! Zin in meer van dit soort gekke dingen om te genieten? Hou dan mijn site in de gaten, want ik ben bezig met een boekje met meer van dit soort ‘idiote’ activiteiten, waarbij bewust met genieten bezig zijn centraal staat. Zodra die af is, laat ik dat uiteraard weten!

Verder lezen?

Meer weten over dit onderwerp op energetisch vlak? Dan zijn de volgende boeken iets voor jou!

Volgens de Bol.com:

Al in oude beschavingen werd gebruikgemaakt van de geneeskrachtige toepassing van kleuren, lang voordat de theorie van de effecten hiervan op het menselijk lichaam ontwikkeld werd. Deze toegankelijke en rijk geïllustreerde handleiding bespreekt gedetailleerd elke kleur en zijn eigenschappen, en geeft de geheimen prijs van de werking van kleurentherapie.

Volgens Bol.com: Dit boek is een essentiële introductie tot de helende krachten van kleurentherapie. Kleur beïnvloedt zowel onze lichamelijke als emotionele gesteldheid en het is bewezen dat wanneer we kleur op een goede manier toepassen, dit een gunstig effect heeft op onze gezondheid en vitaliteit. Rood, bijvoorbeeld, kan helpen bij lage bloeddruk en vermoeidheid, oranje werkt tegen depressie en turquoise kan je immuunsysteem een oppepper geven. Adviezen over belangrijke technieken die je zelf in de praktijk kan brengen, waaronder het ademen en visualiseren van kleur, het dragen van helende kleuren en het gebruik van kleur voor harmonie in huis.

Volgens Bol.com: Kleuren hebben een uitwerking op je gemoed. Kleuren kunnen geestelijke en lichamelijke klachten verzachten. Kleuren helpen je zingevingsvraagstukken duidelijk te krijgen. Kleuren brengen je dichter bij je kern, doordat ze je inzicht geven in jouw gedrag, patronen en kwaliteiten. Kleuren helpen je om jouw balans te vinden en jouw eigen pad van bewustwording te lopen om uiteindelijk in je eigen kracht te staan.

In ‘In je kracht door kleur’ introduceert Margo Ruiter een kleurensysteem voor persoonlijke groei en bewustwording. Dit is opgebouwd uit vier dimensies: licht-donker, terra, rood en magenta. In totaal beschrijft ze 22 kleuren. Per kleur belicht zij onder meer de technische, psychologische, cultuurhistorische en energetische aspecten alsmede het donker en licht. De meer dan tachtig oefeningen nemen je mee op een inspirerende ontdekkingsreis naar jezelf.

Dit boek is uitermate geschikt voor mensen die zich persoonlijk en spiritueel willen ontwikkelen of kampen met klachten als vermoeidheid, depressies, burn-out, concentratiestoornissen, onrust of motivatieproblemen. Voor mensen die op zoek zijn naar balans in hun leven en van daaruit een betere wereld voor zichzelf en anderen willen creëren. Ook voor professionals als interieurontwerpers, therapeuten en mensen in de zorg bevat dit boek waardevolle informatie en handvatten.

Margo Ruiter ontdekte al op jonge leeftijd de kracht van kleur en sindsdien heeft zij zich toegelegd op onderzoek naar en de toepassing van de energetische werking van kleur. Eerder introduceerde zij de Zuci Kleurenthee met voor elk chakra een eigen thee.

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...