Genieten, Samen

Genieten met de feestdagen: hoe hou je het leuk?

De feestdagen in december: er hangt een soort verplichte gezelligheid omheen. Iedereen is blij en o, wat zijn die kerstdagen toch gezellig zo met de hele familie. Lekker eten en ga zo maar door. Maar wat nu als het voor jou allemaal niet zo hoeft? Wat nu als je een bloedhekel hebt aan dit soort dingen en je het vooral ziet als een verplichting? Hoe hou je dan die feestdagen ook leuk voor jezelf? Want hoe vaak ik mensen al niet heb horen zeggen dat ze toch juist wel gestrest raken van al die kerstverplichtingen…

Wees bewust van wat je zelf wil

Weten wat je kunt veranderen aan het geheel en de feestdagen ook echt fijne feestdagen worden, kan alleen als je zelf weet wat je dan zo erg vindt aan het geheel. Durf eens eerlijk te zijn en denk er eens rustig over na. Om een paar voorbeelden te geven:

 • Je ziet op tegen alle voorbereidingen
 • Voor jou hoeft al dat overmatig eten niet
 • Je vindt het vooral te druk omdat je op veel plekken verwacht wordt
 • Je houdt helemaal niet van grote gezelschappen
 • Je zou veel liever met bijvoorbeeld alleen je gezin erop uitgaan
 • Je wilt stil kunnen staan bij de betekenis van Kerst en komt daar door alle hectiek niet eens aan toe
 • Het hoeft sowieso allemaal niet voor je…

Wees eerlijk naar anderen toe

Iets veranderen aan het geheel kan alleen als je ook echt eerlijk durft te zijn. Niet alleen naar jezelf, maar ook naar de mensen toe die er mee te maken hebben. Nu hoeft dat niet meteen heel dramatisch te zijn trouwens. Soms blijkt zelfs dat iedereen dingen vooral als een verplichting voelen en is het een verademing om te horen dat ze niet de enige zijn. En nee, het hoeft helemaal niet meteen het einde van een familietraditie te zijn, alleen passen jullie de traditie aan! Omdat ‘men’ het altijd heeft over grote kerstdiners, wil het helemaal niet zeggen dat jullie daaraan mee moeten doen. Bij mij in de familie doen we dit eigenlijk al jaren niet meer en houden we het gewoon op gezellig een dag(deel) bij elkaar te zijn. Gewoon gezellig zonder al te veel poespas! Het is maar net wat jullie zelf graag willen.

Andere ideeën om te doen

In plaats van verplicht twee dagen je vol stampen en op zitten in je nette kerstkleding, kan je ook gaan voor hele andere activiteiten. Even ter inspiratie:

 • Met de hele familie de natuur in voor een heerlijke winterwandeling, uiteraard met een leuke plek om nog even warme chocomel te kunnen drinken
 • Een heerlijke brunch of diner in een restaurant
 • Gewoon gezellig samenzijn zonder al die poespas
 • Een leuk spel doen met elkaar
 • Picknicken op het strand of in het bos…

Verdeel de aandacht

Bestaan jouw feestdagen vooral uit overal heen moeten? De ene dag naar je eigen familie, de dag erna naar je schoonfamilie. Met elkaar ook nog naar de kerstdienst willen in de kerk en ergens ook nog naar een opa of oma. En o ja, je hebt ook nog je eigen gezin waar je wat mee zou willen doen. Stop! Plan eerst je eigen gezinstijd maar in én verdeel de tijd met de families op een andere manier als het allemaal veel te veel is. Zo kan je voorstellen dat je bij de ene familie in de ochtend komt en bij de andere in de middag en hou je zo een dag voor jou/jullie zelf over. Of dat je met kerst bij de ene familie op visite gaat en met oud en nieuw bij de andere familie…

Minder ingewikkeld

Misschien scheelt het ook al als je het kerstdiner maakt van minder ingewikkelde dingen. Misschien wel net zo origineel trouwens. Daarbij: plan je een kerstdiner met de hele familie? Laat dan iedereen iets maken, dan blijft het voor iedereen leuk!

Gewoon geen verplichtingen!

Hou je niet van grote familieverplichtingen? Wil je eens iets heel anders? Besef dat je nog altijd zelf de baas over je leven bent en dat je dat ook aan mag geven. Natuurlijk is het wel zo dat je ook best aan de gevoelens van bijvoorbeeld je ouders mag denken. Maar eerlijk zijn en vragen of je niet gewoon op een andere dag mag komen zonder al die rompslomp en uitleggen waarom kan al veel schelen. Nu snap ik ook wel dat juist iedereen bij je hebben voor ouders heel fijn is. Je zou dus ook kunnen voorstellen dat je wel even komt, maar dat je voor je eigen bestwil ervoor kiest om al die prikkels niet te erg te laten zijn en je daarom niet heel lang komt.

Even weg zijn

Wil je geen scheve gezichten? Geen gezeur? Maar ook echt geen kerstellende? Ga gewoon een paar dagen of een weekje op stap! Een betere smoes dat ‘ik ben op vakantie’ is er niet 😉.

Doseren dus

Waar het vooral op neerkomt is dat je alles goed doseert. Wel bij je familie willen zijn, maar zonder al te veel stress kan al een hoop schelen en doordat jullie bijvoorbeeld eens iets leuks buitenshuis met elkaar gaan doen juist heel erg leuk zijn. Voorkom dat je voor en tijdens de feestdagen alleen nog maar aan het hollen ben! En je weet voor jezelf het beste hoeveel je hierin aankunt. En vergeet vooral niet te genieten van het moment. Dat ook dat beter lukt als je niet van de ene verplichting naar de andere hoeft te hollen: dat lijkt me voor de meeste mensen ook gelden!

Hoe kan je bewuster genieten van de feestdagen?

Maar er is meer wat je kunt doen om meer van je feestdagen te genieten. Misschien gaat het bij jou wel helemaal niet om de drukte, maar heb je het gevoel dat veel van de feestdagen een soort van in een roes aan je voorbijgaat. Ook dat kan je verhelpen door anders met deze dagen om te gaan. Bewuster genieten, zeg maar. Hoe pak je dat aan?

Luisteren naar elkaar

Probeer niet alleen maar achter alles aan te hollen, maar sta open voor echte gesprekken waarbij je ook met aandacht die gesprekken voert. En probeer daarbij ook echt te luisteren zonder dat je zelf zo nodig het woord wil komen. Zo voelt de ander zich gehoord en zullen de gesprekken alleen maar meer diepgang krijgen.

Wees met je aandacht bij wat er gebeurt

Het wordt zo vaak gezegd, maar het is ook gewoon waar. Dingen doen met je aandacht erbij maakt dat je er veel meer van genieten kunt. Maakt dat je veel bewuster leeft en veel eenvoudiger kan genieten van juist de kleine dingen in het leven. Het maakt dat je niet meer het idee hebt dat je leven achteloos aan je voorbijglijdt of dat je alles in een soort roes beleeft. Geniet bewust van alles wat er om je heen gebeurt en als daardoor de hapjes een kwartier later pas op tafel staan: lekker belangrijk! 😉.

Neem zelf deel

Waarbij we meteen op het aspect ‘zelf deelnemen’ uitkomen. Dat is niet alleen in de zin van dat je zelf ook mag deelnemen aan gesprekken en dingen doen en niet degene hoeft te zijn die alleen maar aan het serveren en regelen is. Maar neem ook echt deel en dat is dus niet ergens vanachter een camera… Dan ben je echt letterlijk toeschouwer in plaats van deelnemer. Wil je toch foto’s of een filmpje? Dan doe je dat even op een bepaald moment en daarna gaat die camera (en ook die smartphone!) aan de kant en neem je deel!!!

Zorg goed voor jezelf

En tijdens als die hectiek voor en tijdens de feestdagen moet je ook zeker niet vergeten om goed voor jezelf te zorgen! Las je eigen pauzemomenten in, doe even iets wat ontspant tussendoor of leer om taken uit te besteden zodat jij niet alles alleen op je hoeft te nemen! Lekker in je vel zitten is immers de beste optie om ook echt te kunnen genieten!

Fijne feestdagen!

Afbeeldingen: pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...