Boeken en cursussen, Genieten, Hulp

Simpelweg gelukkig zijn

Genieten, wie wil dat nou niet? Soms denk ik weleens dat mensen het veel te moeilijk maken. Blijven ze zoeken naar meer op het gebied van zingeving of gelukkig worden. Ik beken, ik trap ook regelmatig in die valkuil. Jezelf blijven ontwikkelen is uiteraard alleen maar mooi en moet je ook zeker willen. Alleen is dat niet hetzelfde als de onrust voelen omdat je meer moet…

Steeds meer en meer

Zelfhulpboeken worden goed verkocht en steeds meer mensen zijn volgens mij bezig met zelfontwikkeling. Nu is dat een mooi gegeven want hoe bewuster we zijn van ons eigen doen en laten én hoe we daar mee om moeten gaan, hoe mooier de wereld wordt én jouw eigen leven. Alleen heb ik zo af en toe wel het idee dat het zoiets als het nieuwe geld is geworden. Waar we werken om het geld (en niet meer om te kunnen leven…) zijn we afgedreven van waar het in het leven omgaat. Liefde, je dierbaren, bewust zijn enz. Maar zijn we daar nu ook niet hard mee bezig? We moeten van onszelf steeds meer en meer op het gebied van geluk. Alleen werkt dat nog een beetje extra anders dan geld: je kunt niet meer geluk ervaren door er achteraan te blijven hollen. Geluk is een staat van zijn, wat je gewoon nu kunt ervaren. Meer dan dat is het niet…

Hulpmiddelen als je niet gelukkig bent

Begrijp me goed, uiteraard zijn zelfhulpboeken fijn om te lezen (anders zou ik het ook niet doen 😉), kan het gewoon nodig zijn om een coach om hulp te vragen of is het fijn om je te verdiepen in één of andere bepaalde visie die over levensgeluk gaat. Of een cursus zelfvertrouwen volgen, bijvoorbeeld, of mindfulness. Alleen moet je nooit uit het oog verliezen dat het allemaal staat of valt met 1 ding: je kunt geluk niet verdienen, niet kopen of er steeds meer van verzamelen. Hoewel…oké, je kunt wel geluksmomenten verzamelen, maar dat is een ander verhaal. Daarover straks meer. Als je op dit gebied steeds meer wilt en verder wilt en ga zo maar door, blijf je ongelukkig. Jammer, maar wel waar. Want geluk is een staat van zijn…en je kunt nu en altijd gewoon zijn… Denk je na ieder boek wat je gelezen hebt dat het nodig is om nog meer te lezen voordat je echt kunt genieten, dan zal je er nooit komen! Het is namelijk geen vastomlijnd doel waar je ooit uitkomt, het is… inderdaad, een staat van zijn!

Meer technieken leren

Natuurlijk is het interessant om steeds meer en nieuwe inzichten te krijgen hoe je om kunt gaan met bepaalde wonden, met meditatie of wat dan ook. Natuurlijk kan het je allemaal helpen om de boel te kunnen laten wat het is. Ik vind het ook heerlijk om steeds weer meer te lezen en te leren over dat soort dingen. Maar laat het je niet weerhouden van gewoon nu, hier op dit moment, gelukkig te zijn. Er is geen eindstreep waar je overheen moet om dit doel te bereiken. Eenvoudig genieten, zonder allemaal ‘moetjes, regeltjes en ingewikkelde rituelen’. Ik denk soms dat we het ons echt alleen maar moeilijker maken dan het eigenlijk is…

Simpelweg gelukkig zijn

Het enige wat je hoeft te doen is stil willen staan bij nu. Bewust voelen waar je dankbaar voor bent. Genieten van de dromen die je hebt. Gewoon van je dromen op zich al. Liefde voelen voor de mensen om je heen en daarnaar handelen. Niet altijd maar doorhollen en op de automatische piloot handelen. Gewoon simpelweg gelukkig zijn…

Geluksmomenten verzamelen

En als je dan die grote en kleine momenten van geluk weet vast te leggen met een woord, een foto of een paar regeltjes tekst in een mooi boekje: dan kan je altijd teruggrijpen naar je geluksboekje en beseffen wat een geluksvogel je eigenlijk bent… Je kunt momenten voor jezelf pakken, door heerlijk weg te dromen in je hangmat, bijvoorbeeld. Maak een foto van de plek waar je je gelukkig voelde en plak die foto in je geluksboekje!

Zelfhulpboeken: mijn favorieten

En ja, dan ga ik toch maar afsluiten met de zelfhulpboeken die ik wel kan waarderen. Juist omdat ze niet hoogdravend zijn of ingewikkeld. Maar lekker recht voor zijn raap én ook echt toe te passen in het hier en nu!

De boeken van Jelle:

De bron van Tara Swart

Geluk zit in je brein

Andere zelfhulpboeken

Jackpot

Pas kreeg ik een boek om een review te schrijven voor een klant. Dit boek zit heel anders in elkaar maar misschien is het daardoor juist wel iets voor jou. Je leest eigenlijk de beschrijving van het leven van de schrijfster, hoe ze haar moeilijkheden overwon en hoe ze voor elkaar krijgt om te bereiken wat ze bereiken wil. Manifesteren dus. Doordat ze aan het einde van een stuk verslag vragen aan je voorlegt, kan jij er ook zelf mee aan de slag.

De logica van geluk

Dit boek is geschreven door Mo Gawdat. Hij is de Chief Business Officer bij Google. Het boek leest heerlijk vlot weg (vond ik) en het is een mooi verhaal. Ook hij vertelt zijn eigen ervaringen en wat hij mee heeft gemaakt nadat zijn zoon overleed. Hij wil met zijn verhaal anderen overtuigen om gelukkig te kunnen zijn met het leven zoals het is.

Afbeeldingen: Pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *