Hulp, Tips

19 tips als je niet slapen kan

De dag is weer bijna voorbij. We stappen ons bedje weer in en gaan gezellig liggen malen over al die dingen die fout gingen, die anders hadden gemoeten, die morgen nog allemaal moeten, wat je echt niet mag vergeten…enz. Natuurlijk weet je ook wel dat slapen goed is voor je welbevinden, dus baal je er niet alleen van, maar je gaat je uiteindelijk ook nog eens daar zorgen over maken. Of je wordt boos omdat je niet slaapt. Met het simpele gevolg dat je nu helemaal niet meer slapen kan. Help!

Wat kan ik doen om niet te piekeren?

Dus stop met piekeren, zodat je slapen kan! Zet je hoofd stil, zeg maar. Ik weet het, dat is wel heel lekker makkelijk gezegd…Maar probeer het eens op deze manieren!

 • Schrijf op wat je echt niet mag vergeten. Daarmee ontneem je jezelf de verplichting er steeds aan te moeten denken!
 • Bedenk (en schrijf maar lekker op in een mooi ‘geluksboekje’) welke dingen er goed gingen vandaag. Waar werd je blij van, waar was je trots op, wat ging gewoon lekker, waar was je dankbaar voor. Wen jezelf aan dit iedere avond even te doen en je hebt uiteindelijk een machtig mooi boekje in handen!
 • Zie je altijd op tegen de volgende dag? Schrijf dan drie doelen op voor die dag die je wilt behalen. Maak er haalbare doelen van, zodat ze ook te halen zijn. Heb je een groter doel voor ogen? Hak dit doel in stukjes en doe iedere dag een behapbaar stukje. Uiteindelijk bereik je dan ook het doel, alleen op een manier die niet alleen haalbaar is maar door iedere dag een duidelijk stukje te doen, kan je ook iedere dag blij zijn met wat je hebt bereikt! Lees in dit artikel meer over een dag intentie zetten.
 • De beste ideeën komen ’s nachts, heb ik weleens ergens gelezen…dus leg een ideeënboekje (of dat geluksboekje) naast je op het nachtkastje. En lekker noteren!
 • Heb je een keer even geen idee wat je kan gaan doen om je lekker bij te voelen? Hoera, dan heb je nu een ideeënboekje bij de hand om in te snuffelen!
 • Probeer over deze leuke dingen na te denken als je op bed gaat liggen! Dus over de mooie dingen van deze dag of mijmer lekker over de dingen die je morgen leuk vindt om te gaan doen!
 • Wordt het toch gepieker over de dingen die niet goed gingen? Probeer jezelf af te leiden door bewust te gaan fantaseren (dagdromen, zeg maar) over iets leuks, zet een mooi meditatief muziekje op en word je moe van lezen? Precies, dan pak je een boek en lees je net zolang tot je echt moe bent…
 • Piekeruurtje instellen op een vast tijdstip. Denk je dat je ergens over moet gaan nadenken, dan verwijs je jezelf door naar dat tijdstip. Veel dingen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je ze niet meteen gaat ontleden! En dat wat dan nog steeds om aandacht vraagt, krijgt dan de kans om zich te mogen laten zien. Natuurlijk stel je zo’n piekermoment niet in voordat je gaat slapen…

Wat kan je nog meer doen om beter in slaap te vallen?

Naast piekeren kan je ook gewoon klaarwakker liggen zonder dat je je ergens druk over maakt. Je hebt nog te veel energie in je lijf zitten. Wat kan je doen om dit te voorkomen?

 • Zorg dat je niet totdat je naar bed gaat aan het werk of op een andere manier druk bezig bent. Of nog achter een beeldscherm zit. Je lijf is dan nog in ‘werkmodus’. Je moet het eigenlijk het signaal geven dat het mag gaan slapen. Kom tot rust ruim voordat je naar bed gaat.
 • Wil je toch iets doen op een beeldscherm? Zorg dan in ieder geval dat je een nachtstand hebt of een speciale bril. Blauw licht, wat een scherm normaal afgeeft, zorgt ervoor dat je lichaam denkt dat het dag is. Het onderdrukt dan ook de aanmaak van melatonine. Dit is het slaaphormoon. Dat is uiteraard niet goed om te kunnen slapen. Normaal gesproken zal er melatonine aangemaakt worden als het donkerder wordt. Ons bioritme wordt dus eigenlijk hartstikke verstoord door onze beeldschermen. Er worden brillen verkocht die dit blauwe licht filteren. Er zijn ook nachtstanden op bijvoorbeeld e-readers. Of dit afdoende voor je werkt is een kwestie van uitproberen…
 • Geen idee of het voor iedereen werkt, maar mijn eigen ervaring is dat ik beter iets later naar bed kan gaan zodat ik echt moe ben, dan eerder en dan wakker gaan liggen. Uiteindelijk slaap ik dan langer als ik later naar bed ga… Een avondje op tijd naar bed gaan kan dan dus nog weleens averechts werken. Nogmaals: dit is mijn eigen ervaring, maar wie weet werkt het voor jou ook? Overigens moet je wel opletten dat je niet te lang opblijft, want je kunt ook weer over je slaap heen zijn!
 • Even lekker in een warm bad gaan voordat je in bed stapt kan je lomer maken waardoor je sneller in slaap valt.
 • Zoals al eerder gezegd: lees even op bed.
 • Doe een slaapmeditatie. Deze kan je heel eenvoudig op YouTube vinden.
 • Een vast slaapritme werkt ook bevorderend. Rond dezelfde tijd gaan slapen én opstaan is hartstikke goed voor je lichaam.
 • Doe je graag een dutje overdag? Helemaal niet erg. Sterker nog: het schijnt zelfs gezond te zijn. Let alleen wel op dat het niet te lang is, zodat je in de avond toch nog wel in slaap kan komen.
 • Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Blijf je wakker liggen en lukt het echt niet meer? Dan wordt er gesteld dat je beter na twintig minuten op kunt staan en pas je bed weer in gaat als je echt moe bent. Je doet dan iets waar je rustig van wordt. Dus toch dat boek weer of iets anders waar je kalm van wordt. En nee, niet dat blauwe beeldscherm dus!
 • Let op met wat je eet! Eet je iets in de avond waar je lijf wel hard voor aan het werk moet, dan heeft dat ook invloed op je slaap. In de avond nog een stevige hap naar binnen werken of veel suiker binnenkrijgen wordt dan ook afgeraden.
 • Drink geen cafeïne-houdende dranken. Kamillethee staat bekend om zijn heilzame werking wat kunnen slapen betreft. Er zijn ook mensen die zweren bij een beker warme melk. Kijk ook eens in de supermarkt of bijvoorbeeld Bol.com bij de bijzondere theesoorten. Er zijn merken die speciale kruidentheeën hebben die goed zijn voor de nachtrust. Of ze voor jou werken is opnieuw een kwestie van uitproberen. Lekker zijn ze in ieder geval wel (tenminste wel die ik geprobeerd heb…).

Welterusten!

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...