Creatief

Genieten van je favoriete quote: hoe maak je hem zichtbaar?

Een quote kan je raken. Heb jij zo’n uitspraak die iets met je doet? Je zou hem dan als affirmatie kunnen gebruiken. Of je maakt iets moois waar deze uitspraak een grote rol in speelt. Zodat je het steeds weer zal zien (en het dus eigenlijk ook de rol van een affirmatie op zich neemt…) en je er lekker blij van wordt. Wat is eigenlijk de rol van een affirmatie en hoe kan je er iets moois van maken? En waarom is dat maken ook meteen een fijn ding?

Wat is een affirmatie?

Je quote als affirmatie gebruiken: dat klinkt wel leuk, maar wat is dan eigenlijk een affirmatie? Onder een affirmatie wordt een zin verstaan die je in jezelf herhaald of regelmatig hardop uitspreekt waardoor je krachtiger in dit stukje komt te staan. Het kan je zelfvertrouwen geven, troost bieden of bijvoorbeeld je brein laten focussen op dat wat jij bereiken wilt of belangrijk vindt. Dat een affirmatie dus heel persoonlijk is, mag duidelijk zijn. Heb je een quote gezien of zelf een mooie affirmatie bedacht? Herhaal dit dan regelmatig. Spreek hem uit terwijl je jezelf aankijkt in de spiegel. Herhaal hem terwijl je zit te dommelen in de trein… En ja, je kunt er dus ook creatief mee aan de slag!

Creatief zijn met quotes

Het creatief zijn op zich is uiteraard al een vorm van lekker genietend bezig zijn. Je focussen op iets en iets zelf scheppen: het maakt je beide blij. Je kunt je quote nog extra mooi maken door te kiezen voor kleuren of afbeeldingen die je gebruikt die helemaal passen bij dat wat de spreuk zegt en jouw gevoel nog meer afstemmen op dat wat de woorden voor jou betekenen. Stel dat ik de woorden wil gebruiken om mijn doel te bereiken (zeg dat ik mezelf meer wil laten zien, meer zelfvertrouwen wil hebben), dan zoek ik er plaatjes bij die dit voor mij uitbeelden. Een mooie vrouw die op een podium staat te zingen, bijvoorbeeld. De kleur rood, omdat dat voor energie, vastberadenheid en kracht staat. En zo kan je zelf vast nog meer bedenken. Op die manier maak je het meteen tot een soort vision board (droombord) dat je nog meer zal helpen om je doel te bereiken. We geven je hier een paar leuke ideeën wat je met je quote zou kunnen doen. Intensief bezig zijn met iets wat belangrijk voor je is, maakt dat je het nog meer ‘eigen’ maakt én creatief bezig zijn is sowieso een fijne uitlaatklep na je gewone dagelijkse bezigheden.

Plakken en scheuren

Lekker ouderwets oude tijdschriften erbij pakken en hierin plaatjes zoeken die je aanspreken. De spreuk kan je zelf op een groot vel karton plakken of je kunt de woorden ook uit de tijdschriften halen. Uiteraard kan je ook de quote op een mooie manier uitprinten. Het is leuker om echt met tijdschriften bezig te zijn, omdat je dan toch net meer ‘echt’ bezig ben. Uiteraard kan je plaatjes zoeken op internet en die mooi in één of ander computerprogramma op 1 vel online rangschikken met teksten en symbolen erbij. Toch voelt dat minder intens dan de dingen bewust uitknippen en combineren en plakken. Ik denk zelf dat het meer impact heeft als je er offline mee bezig bent. Knip mooie plaatjes uit of/en zoek op kleuren die voor jou erbij passen.

Op canvas

Koop een canvasdoek en ga hierop aan de slag. Je kunt dingen erop plakken, verven, tekenen enz. Denk hierbij niet alleen aan plaatjes, maar je kunt ook kiezen voor takjes, zand en andere natuurlijke materialen. Uiteraard kan je ook echte foto’s erop plakken. Maak er een mooi kunstwerk van voor aan de muur!

Geluksboekje maken

Naast een kunstwerk kan je er ook een boekje van maken die je dus regelmatig vult. Schrijf je mooie quote van die dag, of die week, erin op en versier het verder op een manier die bij jou past. Art journaling is een top idee, maar laat je vooral niet vastpinnen door ideeën van anderen. Kies juist iets wat bij jou past. Misschien hou je juist van heel veel kleur en wil je vooral plakken en verven. Of ben je gek op schrijven en tekenen en alles in 1 kleur houden. Kortom: doe wat voor jou het fijnste is!

Tegeltje maken

Tegenwoordig kan je heel simpel jouw tekst op dingen laten afdrukken. Een trui, een mok, een canvasdoek, een sleutelhanger en ga zo maar door. In dit geval is een tegeltje natuurlijk wel heel toepasselijk! Maar een sleutelhanger met jouw tekst is natuurlijk wel altijd bij je als je hem echt voor je sleutelbos gebruikt…

Boeken

De volgende boeken kunnen je misschien nog verder helpen:

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!