Positieve gedachten

Dankbaarheid brengt je geluk

Dankbaar zijn is een vrij simpele, maar heel doeltreffende manier om je mindset totaal anders te maken. Waardoor je eigenlijk niks veranderd aan de fysieke wereld om je heen, maar door er anders in te staan wordt het voor jou wel anders. Opnieuw toch weer dat halfvolle glas. Door hem halfvol te zien in plaats van halfleeg verander je misschien niks aan de werkelijke hoeveelheid die in het glas zit, maar voor je gevoel is het wél een wereld van verschil. Je beseft dat je nog lekker wat te drinken hebt en focust je op dat fijne idee. Veel beter dan je focussen op het feit dat je nog maar de helft hebt en dus al bijna weer nieuwe moet halen…

Hoe toon je dankbaarheid?

Dankbaarheid tonen kan natuurlijk op veel manieren. Als het puur gaat om je eigen geluk op te krikken, dan zou je kunnen denken dat gewoon in dankbare termen te denken (positief denken is dan al een grote stap op de goede weg) al goed is. Inderdaad, het is een goed BEGIN. Maar wil je werkelijk verschil maken dan is het nog veel doeltreffender als je dit nog meer bevestigd. Dus geen wazige gedachte die door je hoofd heen dwarrelt, maar geef het aandacht! Hiermee laat je je dankbaarheid groeien én wordt je brein er nog meer op gewezen! En je hele wezen…

Manieren om dankbaarheid te accentueren

Maar hoe dan? Kies een manier die bij je past! Een hele bekende manier is het op schrijven, maar wat nu als schrijven helemaal je ding niet is? Inderdaad: dan kan het helemaal niet leuk zijn om te doen. Daarom hierbij ook nog andere ideetjes, waarbij ook wat varianten in het schrijven.

·      Schrijf iedere avond minimaal 3 dingen op waar je dankbaar voor bent wat die dag gebeurd is. Vaak zit het juist in hele kleine dingetjes!

·        Schrijf in een dagboek en sluit je sessie af met het benoemen van je dankbaarheid. Alleen maar zeggen dat je dankbaar bent is te vaag. Benoem ook echt waarvoor. Door hierin ook niet alleen maar eindeloos hetzelfde riedeltje te doen voorkom je dat het toch weer alleen maar op de automatische piloot gaat en het dus zijn doel volledig voorbij schiet

·        Hou je van muziek? Schrijf een dankbare tekst op een mooi lied

·        Schrijf uit dankbaarheid een gedicht

·        Uit je dankbaarheid naar anderen toe door erover te vertellen

·        Bedank anderen heel gemeend als zij de reden van je dankbaarheid zijn

·        Teken iets moois wat geïnspireerd wordt door dat wat je dankbaar maakt

·        Ben je gewend om te bidden? Vraag niet alleen, maar benoem ook dat waar je blij mee bent

·        Bespreek de dag met partner, kind of vriend(in) en benoem de mooie dingen

·        Zing of dans! Kies een lied waarin jij je dankbaarheid weerspiegeld vindt! Dat kan een tekst zijn, maar  ook de muziek op zich!

Het zijn de kleine dingen die het doen

Misschien vind je het in het begin best moeilijk om dingen te verzinnen waar je dankbaar voor bent. Maar waarschijnlijk zoek je dan naar te grote gebeurtenissen. Uiteraard ben je dankbaar als je weer werk gevonden hebt, moeder of oma geworden bent, promotie gemaakt hebt of iemand weer beter geworden is. Maar (misschien maar goed ook) dit soort dingen gebeuren nu eenmaal niet dagelijks. Toch is er heel veel om dankbaar voor te zijn! Want waarom zou je niet dankbaar zijn voor de zon die zo heerlijk scheen, de regen waardoor de plantjes weer lekker konden drinken, de prachtige zonsondergang waar je van genoot, die lieve glimlach van de kassière, het knuistje van je (klein)kind in je hand. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Meteen een goede oefening in mindfull leven. Ben je eenmaal gewend om op deze kleine dingetjes te letten, dan wordt je dag opeens nog veel magischer omdat er zoveel is om van te genieten!

Een dankbaarheidsdagboek

Je kunt een gewoon schrift nemen voor je dankbaarheidspunten. Maar je kunt het ook nog mooier aanpakken. Koop een mooi notitieboek ervoor of ga er heel creatief mee aan de slag. Gebruik technieken die je leuk vindt en maak het tot een nieuwe hobby 😉. Of koop gewoon een echt dankbaarheidsdagboek, want die zijn er ook gewoon. Bijvoorbeeld van Senna Sporrong of Francien van den Brink. Maar er zijn er nog veel méér…

Afbeeldingen via Pixabay: John Hain

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.