Genieten, Kleurentherapie, Zelfvertrouwen

Kleuren kleuren je dag!

Kleuren: er zijn heel veel theorieën die met kleuren te maken hebben. Van spirituele zaken, zoals de kleuren van de chakra’s, tot kleurenconsulenten die vertellen welke kleuren jou het beste staan. Vanochtend las ik in een mail van een kleurencoach hoe zij kleuren inzet bij haar klanten om angsten te verslaan of doelen te bereiken. Interessant!

Wat doen kleuren voor jou?

Dat kleuren iets met je kunnen doen, dat wist ik wel. Dat het je stemming kan beïnvloeden? Vanuit eigen ervaring: echt wel. Dat je dus kleuren ook in kunt zetten om mensen te coachen en dan niet om ze er mooier uit te laten zien. Maar juist om ze te helpen om beter in hun vel te zitten, bijvoorbeeld: ik kan me er helemaal in vinden! Ik zou me zelfs voor kunnen stellen dat je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen zou kunnen krijgen door voor bepaalde kleuren te kiezen. Nu moet ik bekennen dat ik er te weinig van weet om hier duidelijk iets over te vertellen. Maar op internet is er natuurlijk genoeg over te vinden. Zit stiekem mezelf ook af te vragen of ik dan toch eens die kleurencoach-studie die ik ooit al eens wilde gaan doen, toch zal gaan doen. Maar ja: ik wil zovéél 😉.

Update: die kleurencoachdiploma heb ik inmiddels op zak!

Met kleuren bezig zijn

Hou jij ook van kleur? Hoe zou je dan nog meer met kleuren bezig kunnen zijn?

 • Lekker kleuren in een kleurboek
 • Schilderen: zowel je huis als een mooie afbeelding
 • Breien of haken met mooie kleuren
 • Een mooie boeket samenstellen
 • Laat je inspireren door mooie afbeeldingen op internet, in boeken of in musea
 • Ga op zoek naar een specifieke kleur. Hier schreef ik ooit al een blogje over, wat was bedoeld om in het hier en nu te leven. Maar je kunt het ook toepassen om vrolijk te worden als je van een bepaalde kleur echt vrolijk wordt… 
 • Geef kleur aan je gevoelens! Door een kleur aan je gevoel te geven, kan je dit vervolgens gebruiken om een uitlaatklep te hebben 

 Beroepen met kleur

Zou je zelf best meer willen doen met kleur en daar ook geld mee willen verdienen? Ik heb eens na zitten denken wat je dan zou kunnen doen…

 • Kleurencoach (qua gevoelens)
 • Kleurenconsulent (qua kleding of interieur)
 • Schilder
 • Bloemist 

Kleur kleuren je dag: hoe dan?

Om dan bij de titel terug te komen: hoe kleuren kleuren dan je dag? Dat kan zo veel zijn, zoals:

 • Gebruik bewust een kleur in je interieur (zie de volgende alinea)
 • Zet een mooi boeket bloemen neer, in een specifieke kleur of juist heel bont
 • Hang een kleurrijk, groot schilderij op
 • Trek heel bewust kleding aan met een bepaalde kleur
 • Ga echt zelf aan de slag met kleuren (zoals hierboven beschreven)

 Tip voor kleurgebruik in je interieur

Wat je ook van bovenstaande ideetjes je gaat toepassen, kies altijd een kleur die je blij maakt. Dit kan natuurlijk per dag verschillen. In een interieur is dat knap lastig dus. Maar: door voor een neutrale basiskleur te kiezen, zoals wit, zwart of grijs, kan je eindeloos variëren met de accessoires die je gebruikt. Kussentjes, een tafelkleed, lampjes of andere snuisterijen: deze zijn eenvoudig om te wisselen, maar bepalen wel voor een groot deel de sfeer! Leg een aantal kleuren-setjes aan en wissel deze gewoon regelmatig. Niet duur, heel simpel, maar je hebt wel iedere keer een andere sfeer in huis. Leuk om aan te passen aan het seizoen of aan je stemming dus!

 Lievelingskleur of stemmingskleur

Heb jij een kleur die bij een stemming past of echt een lievelingskleur, die je voor veel dingen gebruikt? Zelf neig ik vaak naar de kleur paars. In combinatie met roze en blauw…yep, prachtig!

Update: dit artikel is al eerder gepubliceerd op mijn oude blog degenietcoach.blogspot.com. Inmiddels heb ik mijn diploma gehaald voor een thuiscursus Kleurentherapie! Dus er volgen vast nog meer kleurenartikelen ;-).

Afbeeldingen via Pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...