Kleuren kunnen je helpen met hun unieke energie
Kleurentherapie

Kleur en energie: wat doet het voor jou?

Kleuren hebben hun eigen invloed op ons mensen. Het kleurenspectrum bestaat uit zeven kleuren die wij allemaal nodig hebben. In de chakraleer staat iedere kleur voor een bepaald chakra. Maar ook buiten deze leer om blijft het een feit dat iedere kleur zijn eigen invloed uitoefent. Zo zijn er kleuren die bijvoorbeeld de warmteproductie van je lichaam zullen bevorderen, terwijl de verkoelende kleuren het tegenovergestelde doen. Waardoor je lichaam bepaalde dingen kan doen. Zo zal de verkoelende werking bijvoorbeeld gunstig zijn voor je bloeddruk. Nu gaat het erg ver om al deze kennis in 1 artikel te delen. Maar we zullen wel iedere kleur bespreken met een aantal eigenschappen die hierbij horen.

Kleuren en oude beschavingen

Dat kleuren energie afgeven is een wetenschap die men in oude beschavingen al wist. Zoals al eerder genoemd kan je hierbij denken aan de oude chakraleer. Maar ook in Boeddhistische tradities werd er gespeeld met kleur bij het maken van mandala’s. Bij hele oude beschavingen was er waarschijnlijk al zoiets als een therapie die gebruik maakte van kleur.

Kleuren en energie: hoe werkt dat?

Kleurenenergie bestaat uit elektromagnetische trillingen. Wij onderscheiden hierin 7 kleuren, maar eigenlijk zien wij maar ongeveer 40% van het hele spectrum. De kleuren die wij zien zijn meteen ook de kleuren van de regenboog. Deze kleuren zijn:

 • Rood
 • Oranje
 • Geel
 • Groen
 • Blauw
 • Indigo
 • Violet

Iedere kleur heeft zijn golflengte en trillingsgetal, die dus uniek zijn voor die kleur. En daarmee heeft iedere kleur dus een andere invloed op ons. Eigenlijk wordt er ook in de wetenschap met kleuren gewerkt. Alleen is infrarood bijvoorbeeld voor ons niet waarneembaar, maar er wordt wel gebruik gemaakt van deze onzichtbare trillingen. Dit geldt ook voor röntgenstraling.

De kleur rood staat voor gevaar, maar ook voor liefde.

Rood

Rood is de kleur die voor ons aan de rand van het zichtbare spectrum ligt. De golflengte van rood is ca. 700 nanometer. Rood wordt vaak weggezet als de kleur van gevaar. Maar daarnaast ook de kleur van liefde. Heftige emoties dus eigenlijk. De energie van rood kan je bloeddruk verhogen en daarmee je hartslag, stofwisseling en ademhaling verhogen.

Oranje

Oranje ligt tussen rood en geel in en wordt dan ook wel een secundaire kleur genoemd. Je kunt de kleur krijgen door deze twee kleuren te mengen en ligt tussen 620 en 585 nanometer van het lichtspectrum. Oranje is een kleur waar minder gevoelswaarde aan gebonden is. In ons land wordt oranje vooral gezien als de kleur van het koningshuis. Ook in de natuur komt de kleur niet overdreven veel voor. Maar oranje is wel een kleur die activiteit stimuleert en die je eetlust bevordert.

Geel

Geel is de kleur van de zon en ligt tussen 565 en 590 nanometer van het lichtspectrum. Het wordt gezien als een vrolijke kleur. Maar dan zien we toch vooral het geel wat naar oranje neigt. Geel zorgt ervoor dat je meer aanmaakt van het gelukshormoon (serotonine). Ook je stofwisseling wordt door geel versneld. Je geheugen vaart er wel bij. Helaas zijn er ook minder fijne kanten aan geel. Knalgeel is namelijk juist de kleur van de haat. Het kan je moe maken!

De kleur geel zorgt voor meer aanmaak van het gelukshormoon.

Groen

Wie aan groen denkt, denkt aan de natuur. Toch is het een secundaire kleur en is te maken met geel en blauw. Groen ligt rond de 550 nanometer van het lichtspectrum. Groen voelt fijn aan door de associatie met de natuur en dus met leven. De natuur ingaan wordt gezien als een rustgevende activiteit. Vanuit de kleurenleer alleen al gezien is dat niet vreemd, want groen zorgt voor een rustgevende stemming. En dat gaat heel ver. Want niet alleen mentaal knap je op. Ook fysiek kan groen je helpen.

Blauw

Blauw ligt rond 470 nanometer van het lichtspectrum en de energie van blauw zorgt voor rust en kalmte. Het is een kleur die betrouwbaarheid uitstraalt. Blauw komen we in de natuur ook veel tegen, kijk alleen al eens naar de lucht op een mooie, zomerse dag. Blauw staat gevoelsmatig voor puur en zuiver.

Indigo

Indigo is een kleur die tussen 440 en 420 nanometer ligt van het lichtspectrum en voor veel mensen een variant van blauw is. Er zijn mensen die de kleur zelfs niet kunnen onderscheiden van blauw of violet. Indigo is verbonden in de chakraleer met het zesde chakra. Je derde oog. Daarom wordt indigo ook gezien als de kleur van je innerlijke kennis en het intuïtief leven.

De kleur paars is een vrouwelijke kleur. Het is verbonden met spiritualiteit.

Violet

Violet of paars is de kleur die voor ons aan de andere uiterste kant zit van het lichtspectrum. Dit is tussen 380 en 430 nanometer. De kleur neigt naar het vrouwelijke. Purper is de rodere variant. Het zijn allemaal kleuren die als koninklijk worden gezien. De kleur staat ook voor geestelijke kracht, spiritualiteit. In de Christelijke traditie is het een kleur die verbonden is met rouw.

Zelf energie krijgen van kleuren

Je kunt natuurlijk zelf ook de energie van kleuren inzetten. Je kunt hierover meer lezen in het artikel ‘Kleuren kleuren je dag’. In het kort wat ideetjes:

 • Trek een kledingstuk aan in de kleur die je in de juiste stemming kan brengen
 • Koop een mooi sieraad die je om kunt doen in de gewenste kleur
 • Omring je in huis met de gewenste kleur. Zo is blauw een prachtige kleur voor in je slaapkamer. Mensen die in een blauwe slaapkamer slapen schijnen beter te slapen…
 • Kies voor mooie accessoires in je huis in de gewenste kleur. Denk hierbij aan kussentjes, vazen en beeldjes. De standaard zaken waar je dan aan denkt. Maar ook heel leuk én heerlijk om in je kamer te hebben: zitzakken!
 • Kleur/teken je eigen mandala in de juiste kleuren
 • Ga op zoek naar een kleur en maak er een mooie collage van (lees het oude artikel op mijn oude blog Degenietcoach.blogspot.nl).
 • Lees mijn artikel ‘Geef kleur aan je gevoelens’
 • Of lees een boek, bijvoorbeeld die van Karl Ryberg: De Geheime Kracht van Kleuren. Het vertelt over de betekenis van kleuren en wat het met mensen doet en ook met jou zou kunnen doen.

Afbeeldingen: Pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...