Genieten, Tips

Genieten in de herfst

De gure herfstmaanden zijn weer hier en misschien heb je nu al heimwee naar die heerlijke zomerdagen. Oké, we kunnen in de herfst minder genieten van het zonnetje en ja, de dagen zijn korter en kouder. Maar toch: er is zoveel wat wel of zelfs juist wel mooi is in de herfst. Dus kunnen we gewoon blijven genieten! Waarvan dan? Lees snel verder en laat je inspireren!

Herfstactiviteiten volwassenen

Natuurlijk kan je veel dingen samen met de kinderen doen, maar ook alleen met volwassenen of zelfs in je eentje. We zullen eerst een aantal voorbeelden geven voor dingen die vooral afgestemd zijn op volwassenen en daarna juist meer de kinderkant opgaan. Maar natuurlijk is dat ook maar net waar je eigen belangstelling ligt. Wil jij als volwassene een herfststukje knutselen, dan is dat helemaal prima…Of houden je kinderen wel van uren lopen door het bos? Lekker doen!

Het bos in, in de herfst

Kleurenpracht: ga het bos in en verwonder je over de mooie kleurstellingen die je nu tegenkomt. Dat is voor mij toch het eerste wat in me opkomt als we het over de herfst hebben. Neem je fototoestel mee om de mooiste plekjes vast te leggen. Met een beetje geluk kan je ook nog zonnestralen vangen door de gekleurde blaadjes heen, waardoor het geheel nog mooier oogt. Snuif de boslucht op, laat je ogen zijn werk doen en geniet! Gek op paddenstoelen? Zolang je ze niet plukt is daar niks mis mee…want voor je het weet heb je een giftig exemplaar te pakken. Maar mooi zijn ze wel, dus er even goed naar kijken en op de foto zetten kan geen kwaad.

Struinen langs het strand

Met of zonder hond: ook nu is het strand heerlijk om te bezoeken. Met een hond is het al genieten omdat je beste vriend zo geniet. Maar zonder hond kan je heerlijk de wind door je haren voelen gaan, de golfslag je laten kalmeren, je verkneukelen aan idioten die een vlieger oplaten en daarmee in de clinch komen te liggen 😉 en gewoon ‘uren’ banjeren. Op weg naar die heerlijke warme kop chocomel die je favoriete restaurantje al voor je klaar heeft staan. Het zal aan de plek waar je bent afhangen of er nog op het strand zelf iets te beleven is qua horeca of dat je daarvoor de boulevard op moet.

Wandelen als het regent!

Wát? Jawel, wandelen als het regent! Doe waterdichte kleding en schoenen aan, want tot het bot aan toe nat worden is uiteraard niet de bedoeling. Neem een fijne paraplu mee en maak er een mooie oefening van. Omdenken, zeg maar. Niet denken in termen van ‘bah, het regent’, maar je gedachten juist terugvoeren naar dankbaarheid dát het regent. Want is het niet zo dat we dat water juist nodig hebben? Luister naar het monotone getik of doe het heel anders en gooi weg die paraplu en gedraag je als een kind! Heerlijk stampen in de plassen, dus. Zing keihard ‘I’m singing in the rain’ en laat iedereen maar even denken wat ze willen denken. Jij hebt plezier! Natuurlijk is het heerlijk als je dan ook nog even ergens bij een vuurtje kan zitten in een leuk kroegje of op een verwarmd terras en daar een heerlijke kop koffie met appeltaart naar binnen kan werken! O ja, als je dan toch in die regen wandelt: misschien kan je dan ook eens bewust ruiken! Want dat het anders kan ruiken dan normaal schijnt echt zo te zijn. Er is zelfs een naam voor de geur van regen: petrichor!

Zachtjes tikt de regen…

…op je raam en jij duikt heerlijk weg in een goed boek. Of je pakt er een creatieve uitlaatklep bij, zoals haken, breien of tekenen. Het kan ook nog anders. Ga lekker knus op de bank liggen, kat erbij…en doe je ogen dicht. Laat de regen je zachtjes meevoeren naar een oord waar je graag zou willen zijn en laat die dagdromen maar lekker komen!

Op naar de Wellness

Heerlijk een dag doorbrengen in de Wellness. Dat kan altijd, ongeacht het weer. Dus boek een dagje weg naar zo’n heerlijk centrum en laat je verwennen. Alleen, met je partner of vriendinnen…wat jij wilt!

Herfstinrichting in huis

Natuurlijk kan je de herfst ook in huis halen door een herfsthoekje te maken of met de herfstkleuren te spelen en deze te laten terugkomen in kussentjes en andere kleine accessoires in je huis. Je kunt ook aan de slag met vondsten uit het bos en daar mooie kunstwerken van maken. Lekker creatief aan de slag met de herfst zelf dus.

Wat is leuk om te doen in de herfst met kinderen?

Heb je een gezin en wil je graag iets leuks met de kids doen? Dan heb je vast iets aan de volgende ideeën.

De kinderboerderij

Voor de jongste kinderen is de kinderboerderij ook nu nog heerlijk om te bezoeken. Met een beetje geluk zal de kinderboerderij activiteiten aanbieden die met het seizoen te maken hebben en anders is het gewoon leuk om de dieren te aaien en te knuffelen…

Pompoenboerderij opzoeken

Er zijn pompoenboerderijen en wat is er meer verbonden met de herfst dan een pompoen? Kijk eens of er bij jou in de buurt één is en of die nog leuke activiteiten aanbieden! Zelf met pompoenen aan de knutsel kan natuurlijk ook. Zeker als het bijna Halloween is.

Herfstknutsel of -stukje maken

Ga met je kind buiten (op naar het bos of het park) blaadjes verzamelen of op zoek naar kastanjes, beukennootjes, eikeltjes en dennenappels en ga zo nog maar even door. Je kunt hier leuke dingen van knutselen of maak er een fijn herfsttafereel van op je seizoenstafel of een ander plekje in huis.

Vogeltjesvoer maken

Een pindakrans maken of met vet aan de slag. Iets maken waardoor de vogeltjes als het nog kouder wordt te eten hebben is ook leuk om te doen. Leuke ideeën vind je bij Natuurmonumenten.

Buiten of binnen spelen

Lekker buiten mogen ravotten in een natuurspeeltuin. Gewoon zalig nat worden en door de modder mogen stampen. Lekker kind mogen zijn zonder gezeur, zeg maar. Wedden dat de meeste kinderen dat heerlijk vinden? Is het echt te vies weer of houd je zoon of dochter toch meer van schone glijbanen? Tja, dat kan natuurlijk ook in een binnenspeeltuin…al is het jammer dat je dan in het geschreeuw van heel veel kinderen zit 😉.

Afbeeldingen van: Susanne Jutzeler, Schweiz,, Joe, Victoria_rt, en JL G via Pixabay 

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...