Even geen mindfulness, dit keer. Maar juist het tegenovergestelde, tenminste, zo voelt het wel een beetje: een ode aan je fantasie! Want wist je dat fantaseren helemaal niet verkeerd is, maar juist heel goed voor je kan zijn? Natuurlijk met bepaalde kanttekeningen…maar die laten we voor nu maar even heel kort aan het woord 😉. En dan op naar het goede nieuws!

Nadelen van fantaseren
Fantasie kan natuurlijk ook dusdanig ver doorslaan dat het valt onder bepaalde psychische aandoeningen. Waarbij ik me dan wel stiekem afvraag wie nu eigenlijk bepaald wat normaal is en wat niet… Neemt de fantasie echter de regie van je leven over en loopt fantasie en werkelijkheid door elkaar heen, dan hebben we het uiteraard niet meer over gezond dagdromen. En ja, dat moeten we niet willen hebben! Maar dan komen we toch wel uit op heel andere soorten van fantasiegebruik!
En nu het goede nieuws
Dat gezegd hebbende gaan we over naar het echte onderwerp van dit artikel: een ode aan de dagdroom! Dagdromen kan je helpen om:
- Te ontspannen
- Doelen te halen
- Jezelf in een positieve mindset te krijgen
- Creativiteit te stimuleren
- Ach, gewoon om te genieten dus 😉.
Dagdromen om te ontspannen
Het is toch heerlijk om over iets moois na te denken. Zoals er met visualiseren ook al wordt gesteld: je lichaam kan er gewoon hetzelfde op reageren als dat het echt zou gebeuren. Dus droom je bewust over iets fijns, dan zal dit jou ook een echt fijn gevoel geven. Wat ontspant er nu meer dan dat? Het leuke van dagdromen is dat je zo dingen kunt beleven die in het echt helemaal niet kunnen of die je in het echt niet eens zou willen. Maar het geeft je dus wel een fijne tijd door er (stiekem) over na te denken. Lekker lui in je hangmat, gewoon op bed, op het strand of waar je dan ook bent.
Dagdromen om doelen te halen
Visualiseren dus maar om te manifesteren. Bekend fenomeen, want het is behoorlijk hot op internet en in boeken. Om je doelen te behalen ga je dit zo levensecht mogelijk voor je halen. Niet alleen in gedachten, maar zo compleet mogelijk. Dus ook door het in beelden te ‘zien’, de geur die erbij hoort proberen te ruiken en ga zo maar door. Hoe echter het aanvoelt, hoe beter. En denk ook niet in termen als ‘als ik dit of dat bereik’, maar doe alsof het al zo is. Zelfs topsporters maken hier gebruik van. Je leest hier meer over in boeken als De Bron, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Dagdromen om positiever te zijn
Denken doe we allemaal. Helaas kunnen we dat niet echt stilzetten. En dus piekeren we er maar een eind op los, als we niet uitkijken. Maar daar kan je wel iets aan doen! Door je gedachten te gebruiken voor je dagdromen geef je ze iets te doen, maar dan wel op een positieve manier. Je brein krijgt nu positieve gedachten te verwerken en wordt daar vast een stuk blijer van. Als je dit bewust regelmatig toepast zou het ook zomaar zo kunnen zijn dat positief denken in het algemeen je beter begint af te gaan! Want je brein pakt graag de gebaande paden, dus is het aan jou de taak om het positieve pad zo vaak mogelijk te betreden. Waardoor je brein het liefst dat pad pakt!
Dagdromen om creatief te zijn
Over alles wat je wilt maken zal je toch eerst even over na willen denken. Door voor je te zien wat je dan maken wilt, kan je ook werkelijk iets bereiken met je creatie. Of je gaat gewoon fantaseren over dingen hoe die ook zouden kunnen gaan en je komt zo op hele verfrissende uitvindingen. Alles wat voor het eerst gemaakt wordt, moet toch eerst bedacht zijn! En daarbij hoort fantaseren nu eenmaal.

Dagdromen is genieten
Kortweg is dagdromen gewoon genieten. Even weg uit de sleur en je overgeven aan mooie ideeën. Die je meteen een positieve mindset geven of nieuwe impulsen voor misschien wel je bedrijf. Je voelt je fitter, bereikt meer en, nou ja, het is gewoon fijn om te doen 😉.
Afbeeldingen van stine moe engelsrud en van Elias via Pixabay