Genieten

Genieten als een toerist

Het is inmiddels alweer 9 jaar geleden dat ik mezelf de naam Genietcoach toedichtte door een blog met die naam te beginnen. Hoe vaak ik iets schreef was heel wisselend en omdat ik sinds ruim vijf jaar mijn geld verdien als tekstschrijver, schoot mijn eigen blog er ook nog weleens bij in. Inmiddels overgestapt naar een ‘echte’ site (want dat zou professioneler staan volgens de geleerden… 😉). Maar waarom begon ik ooit die site? Eén van de redenen was dat ik me afvroeg waarom je op vakantie van de kleinste, gewone dingen kunt genieten, terwijl je daar in het gewone leven aan voorbij vliegt. Dat zou toch anders moeten kunnen? Tja, daarmee kwam ik dus uit op ook thuis bewust te willen zijn van de mooie dingen. Ook thuis gewoon genieten van mijn koffie, zeg maar. Altijd gewoon kunnen genieten van het alledaagse leven. Dus duiken we met dit artikel weer eens in dat onderwerp!

Verschil vakantie en thuis

Waarom zijn we op vakantie geneigd (tenminste, ik wel) om zelfs de gewone dingen opeens veel meer te waarderen? Natuurlijk, de landschappen kunnen je betoveren omdat die voor jou heel anders zijn dan gewend. Dat je daardoor meer geraakt wordt…prima. Maar buiten op het balkonnetje zitten van je vakantiehuisje en genieten van hetzelfde kopje koffie als thuis, waarom zou dat nu opeens zo anders zijn? Waarom is in een winkel lopen daar opeens leuk, terwijl ik in een soortgelijke winkel hier er het liefst weer zo snel mogelijk uit ben? Waarom wil ik daar door een stad slenteren en brul ik hier dat ik een hekel heb aan de stad? Inderdaad: dan moet er toch iets in jou anders zijn? En dat is natuurlijk ook zo. Op vakantie staat alles in je ‘open’ om mooie ervaringen op te doen. Je bent bewust aan het genieten. En juist daar zit, denk ik, het grootste verschil. Want thuis is gewoon, thuis moet je van alles en dus ga je thuis gewoon door zonder je bewust te zijn (of in ieder geval minder) van je zintuigelijke waarnemingen.

Genieten en je zintuigen

Je zintuigen kunnen je heel erg helpen bij bewust genieten. En nee, daar hoef je volgens mijn bescheiden mening niet eerst een cursus mindfulness voor te doen. Enkel en alleen maar opletten wat je ervaart én hier gewoon van genieten. Die heerlijke smaak van je koffie, het warme water over je huid, de lekkere kruiden in je eten, de mooie kleuren van een interieur of bijvoorbeeld de opzwepende klanken van de muziek. Dat kan ook gewoon in je dagelijks leven en is helemaal niet voorbehouden aan een vakantie! En kost het je meer tijd? Nee hoor, eigenlijk niet. Want je doet gewoon dat wat je altijd doet, alleen hou je je hoofd bij je zintuigen… Maak je meteen mooi kans dat je minder aan het piekeren slaat!

Pak die rugzak en gaan

Loop je met de vakantie altijd met een rugzak? Neem voor de gein die rugzak ook mee als je nu naar de stad gaat of het bos in. Doe net alsof je op vakantie bent en gedraag je zoals je op vakantie doet. Wedden dat het je in een andere stemming brengt? Normaal geen korte broek aan bij mooi weer, maar op de vakantie zweer je erbij? Doe het thuis ook eens! Maak van je weekenden thuis, vakantiedagen thuis 😉, om maar even een voorbeeld te geven. Het kost je niks extra’s, maar geeft je wel zomaar dat heerlijke gevoel.

Thuis dingen anders doen

Natuurlijk is er een vorm van sleur in je dagelijks leven. Misschien is dat voor jou wel het probleem. Door die sleur te doorbreken kan je ook al in een andere, fijnere stemming komen en je makkelijker laten verleiden door de mooie dingen van je dag. Loop eens anders naar het openbaar vervoer, pak de fiets in plaats van de auto, ga eens naar een andere supermarkt, doe zomaar spontaan een bakkie in de koffiecorner van het warenhuis, laat de boel de boel en zak even met een boek in het zonnetje neer en ga zo maar door. En dan niet vergeten om van die spontane acties te genieten!

Ook hier is het mooi!

Nog zoiets: iets wat gewoon is, wil niet zeggen dat het niet mooi (meer) is. Om even bij mezelf te blijven: ik woon in de polder en als we op vakantie gaan in eigen land dan geniet ik van het groen daar. Waarom zou ik dat thuis niet doen? Zo extreem anders is dat nou ook weer niet. Natuurlijk zijn er landschappen die je doen watertanden juist omdat ze anders zijn. Midden in de bergen ben ik stil en verwonder me over al het moois. Maar anders kijken naar je eigen omgeving en beseffen dat het hier zijn eigen charmes heeft: het geeft je ook thuis een goed gevoel! Probeer het eens en fiets door de natuur rondom je huis/woonplaats en zie de schoonheid. Want die is er eigenlijk gewoon altijd. Neem je fototoestel mee en fotografeer de dingen die je mooi vindt. Waarom? Omdat je dan vaak al bewuster kijkt naar dat wat eruit springt. Wat een mooi plaatje op kan leveren. Loop je altijd met een camera rond? Laat die dan juist eens thuis en geniet ‘gewoon’, want dan is juist die andere manier van kijken een ‘eyeopener’!

Langer vakantiegevoel

Een ander ding wat je kan doen is je vakantiegevoel langer vasthouden als je weer thuis bent. Natuurlijk kan dat ook op heel veel manieren. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Maak je lievelingseten uit je vakantieland
  • Neem je favoriete wijn mee vanaf je vakantie
  • Zet de muziek op die je aan je vakantie doet herinneren
  • Draag de kleding die je daar aan had/hebt gekocht
  • Koop een sieraad met de intentie dat die je aan je vakantie doet laten denken en doe die om
  • Leer de taal van je vakantieland!
  • Maak een mooi fotoalbum van je vakantie. Heerlijk op het moment van maken. Maar ook al die keren erna dat je erin kijkt!

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...