Een mantra kan je helpen op meerdere manieren.
Hulp, Positieve gedachten

Wat is een mantra?

Een mantra: je hebt er vast weleens van gehoord. Volgens Wikipedia zou het een gedicht, woord, uitspraak of lettergreep zijn, dat ergens tussen een spreuk met een magisch effect en een gebed in ligt. Maar wat is het nu precies en waarom zou je een mantra zeggen of zingen? Wat doet het met je en waar komt het eigenlijk vandaan?

Wat is de betekenis van mantra?

Een mantra is een zin (soms zelfs enkel een woord) welke je steeds herhaalt. Eigenlijk is de opzet hiervan dat je dit herhaalt terwijl je aan het mediteren bent. Omdat je aandacht dan op deze woorden wordt toegespitst zal je minder snel afdwalen met je gedachten. Eigenlijk worden er dan ook bepaalde klanken mee bedoeld die op zich ook iets doen in je lichaam. Denk maar aan de bekende AUM-klank (Ohm). Maar het steeds herhalen van een positieve zin kan ook je brein op het goede spoor zetten. Misschien is dit wel een heel moderne uitleg van een mantra…maar het kan je zeker helpen. Een mantra kan je trouwens ook zingen. Ook dat werkt heel fijn. Naast ontspanning kan je ook jezelf positief op een doel pinnen door een mantra te herhalen en/of te zingen.

Hoe werkt een mantra?

Mantra’s worden herhaald. Dit kan zowel gesproken zijn als gezongen. Waarbij er gebruik wordt gemaakt van een bepaald ritme of cadans. Dit repeterende geluid zorgt ervoor dat je gedachten minder snel afgeleid worden en dat je geest gestabiliseerd wordt. Mantra’s zijn vaak in het Sanskriet, maar dat hoeft niet. Mantra’s kunnen ook ingezet worden om spirituele energie op te wekken, positieve intenties te versterken of om een diepere verbinding met het goddelijke te ervaren.

Mediteren kan op meerdere manieren: bijvoorbeeld door het zingen van een mantra.

Waarom zijn mantra’s goed voor je?

Vanuit het oorspronkelijke idee zullen er bij het zingen van mantra’s de Sanskriet klanken resoneren in je lichaam. Daardoor krijg je een warm gevoel en zal je jezelf verbonden voelen met anderen én jezelf. Een mantra wordt steeds vaker ook ingezet om jezelf te inspireren en spirituele energie te geven om iets te bereiken. Om je beter te voelen over jezelf of meer kracht te ervaren, bijvoorbeeld.

Waar komt mantra vandaan?

Mantra’s worden al duizenden jaren gebruikt in verschillende religieuze en spirituele tradities. Vooral het Boeddhisme en het Hindoeïsme staan hierom bekend. Maar ook op heel andere plekken kan je (tegenwoordig) in aanraking komen met mantra’s.

Hoe vaak een mantra herhalen?

Hoe vaak je een mantra herhaalt hangt af waarom je hem opzegt. Is het een religieuze manier van doen, met een Boeddhistische of Hindoeïstische achtergrond, dan zou je het 108 keer moeten doen. Door 108 keer dit te doen wordt er geloofd dat de geest hierdoor wordt beschermd. Om te weten hoe ver je bent, kan je gebruik maken van een mala. Dit is een kralenketting met (uiteraard) 108 kralen. Inderdaad, zo’n ketting lijkt wel op de rozenkrans van de Rooms Katholieke kerk, waarbij 6 grote kralen en 53 kleine kralen afgelopen wordt en dit doe je dan 3 keer. Bij de grote kralen bid je ‘Het Onze Vader’ en bij de kleine kralen het ‘Weesgegroet’. Meer hierover weten? Wikipedia vertelt je er meer over!

Een rozenkrans en een mala: beide kralenkettingen om je te helpen bij het herhalen van je mantra of gebed

Voorbeelden van mantra muziek

Maar goed, terug naar de mantra. Je kunt mantra muziek vinden op YouTube en Spotify. Dus daar hoef je niet lang naar te zoeken. Zoek een manier van zingen of achtergrondmuziek die je zelf plezierig vindt. Je moet er immers rustig bij kunnen mediteren/voelen, want anders schiet je echt je doel wel voorbij. Je kunt de muziek opzetten en je erdoor mee laten voeren of zing zelf mee. Ook dat is heel persoonlijk. Of hier ook officiële richtlijnen voor zijn, durf ik niet te zeggen.

Bekende mantra’s

  • So Ham = Dat ben ik (‘dat’ is hierbij de energie waaruit we bestaan)
  • Ohm (aum of om) = Dit is de oerklank waar alles mee begonnen zou zijn. Deze klank wordt verondersteld het zenuwstelsel tot rust te brengen.
  • Ohm Nama Shivaya = Ik buig tot Shiva, de oppergod van verandering die het meest ware, hoogste zelf vertegenwoordigt’
  • Eiyem = Dit is een vreemde eend in de bijt, want het komt niet uit het Sanskriet, maar is een mantra die eigenlijk thuishoort bij een Joods-Christelijke traditie. Deze mantra gebruik je om jezelf te reinigen. Het klinkt als ‘I am’. Zelf wist ik ook niet beter dan dat het gewoon Engels was… 😉dus zong ik het heel happy mee. Weer wat geleerd…

In het boek ‘Kundalini Yoga Mantra’s‘ van Brigitte Mulder vind je alle belangrijke mantra’s uit de Kundalini Yoga met Nederlandse uitleg van de betekenis.

Wat is mijn mantra?

Het is het beste om een mantra te kiezen die resoneert met je eigen spirituele overtuigingen en intenties. Hoe zou je je willen voelen en welke gedachten kan je hierbij helpen? Wat voor jou een fijne mantra is, kan je dus eigenlijk alleen zelf bepalen. Je kunt kiezen voor een mantra die al langer bestaat. Bijvoorbeeld het ‘Aum’ of ‘Om’ uit het Hindoeïsme en Boeddhisme, of de zin ‘Om Mani Padme Hum’ uit het Tibetaans Boeddhisme (Groet aan het juweel uit de lotus). Maar je kunt ook bewust kiezen voor een eigen mantra, die je dus zelf bedenkt. Iets wat voor jou rustgevend is, of iets wat jouw kracht geeft om dit te bereiken, bijvoorbeeld. Zorg in ieder geval dat de zin positief is, dus zonder ontkenningen. Je brein zal namelijk het woordje ‘niet’ niet kunnen handelen… Of minder wazig uitgelegd. Als je zegt dat je ergens niet aan mag denken, dan zal je brein dit juist wel doen. Het hoort immers het onderwerp waar je niet aan mag denken en hopla, je denkt het al. Zo ongeveer werkt het hierbij ook. Denken dat je niet lelijk bent, en je brein is bezig met lelijk. Denk je echt dat je mooi bent, dan komt dus ‘mooi’ je brein in! Veel krachtiger!

Persoonlijke mantra voorbeelden

Voorbeelden van persoonlijke mantra’s zijn:

  • Ik ben het waard
  • Ik ben mooi zoals ik ben
  • Ik mag er zijn
  • Ik ben sterk

Je kunt een persoonlijke mantra ook gebruiken bij het zetten van je dag intentie.

Naast een mantra kan ook een klankschaal of gong een helend effect geven door middel van het geluid.

Andere helende geluiden

Naast een mantra zijn er ook nog andere manieren om met geluid je beter te voelen. Voor een helend effect kan je ook gebruik maken van een gong of een klankschaal. Je kunt een klankschalensessie bijwonen in bijvoorbeeld een Wellnesscentrum of bij een coach. Of schaf zelf een klankschaal of gong aan! Bij Spiru.nl krijg je tips over het kiezen van de juiste klankschaal.

Afbeeldingen: Pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...