Hulp, Positieve gedachten, Tips

Hoe kan je omgaan met boosheid: 7 tips

Boosheid: een emotie die de meeste mensen liever niet ervaren. Niet alleen omdat het geen fijn gevoel is om boos te zijn. Maar veel mensen voelen zich ook schuldig als ze boos worden. Er wordt je immers aan alle kanten voorgehouden dat het fout is om boos te zijn. Dus worden dit soort gevoelens vaak opgekropt, wat allesbehalve slim is. Maar hoe ga je dan om met boosheid?

Is het fout om boos te zijn?

Iedereen is weleens boos en eigenlijk is daar in de basis niks mis mee. Je hebt dit gevoel niet voor niks! Het wil zeggen dat er ergens iemand over je grens heen gaat of dat er een andere situatie is die iets in je los maakt. Juist door die boosheid kan er gehandeld worden. Dit klinkt misschien wat vaag, dus laten we er een paar voorbeelden bijhalen. Stel dat je zoon of dochter gepest wordt door klasgenootjes. Het is niet meer dan normaal dat je dit raakt en iets in je hier gigantisch boos om wordt. Juist door die boosheid krijg jij de juiste intentie: je kind beschermen!

Een ander voorbeeld: je zit al bomvol met alle opdrachten die je baas je gegeven hebt en dan denkt een collega ook nog even haar taken op jou af te schuiven. Lekker makkelijk. Deze collega, die zelf uit haar neus zit te peuteren omdat ze bijna niks te doen heeft, wil voor de lol eerder naar huis… Natuurlijk zal er van alles in je zich gaan verzetten. Je voelt je boos worden. Logisch én het geeft je de moed om ‘nee’ te zeggen. Het maakt je duidelijk dat iemand nu toch echt te ver gaat.

Is boosheid een slechte emotie? In de basis dus eigenlijk niet. Pas de manier waarop jij reageert maakt het tot iets wat niet goed kan zijn. Want hoe je het ook went of keert: agressie is natuurlijk nooit goed. En bij ieder wissewasje uit je slof schieten is ook niet echt wat je moet willen.

Waarom opkroppen van woede niet slim is

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jij je woede voor je houdt, zoals:

  • Er is je als kind geleerd dat boos worden fout is
  • Je hebt als kind nooit geleerd om voor jezelf op te komen
  • Je hebt als kind geleerd dat je je moet aanpassen
  • Je leert nog steeds door je levensovertuiging/de maatschappij dat het fout is
  • Je bent bang dat je dan agressief wordt
  • Je durft het niet uit te spreken

Natuurlijk is het een nobel streven om je woede in toom te houden. Maar dat is iets heel anders dan de boosheid opkroppen en/of alles maar te slikken. Niet alleen voor je eigen gezondheid (op alle fronten) maar ook voor anderen is het veel beter om die woede, ergernis of welke mate van boosheid dan ook, een uitweg te geven. Op een veilige, niet-agressieve manier doe je daar alleen maar goed mee.

En nee, dat is niet egoïstisch. Sterker nog: als je alles altijd maar opkropt komt het er ooit op een veel ergere manier uit en kan het veel meer schade aanrichten! En dan hebben we het nog niet eens over de gezondheidsklachten die het jou kan geven als je al je boosheid binnen houdt! Bij woede door miscommunicatie (wat niet uitgesproken wordt) wordt er ellende veroorzaakt die helemaal niet nodig is. Hier open en bloot over praten kan dus juist die miscommunicatie verhelpen en de zaak oplossen. De woede opkroppen zal dit zeker niet bereiken.

Op een nette manier je boosheid een stem geven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het lucht op, zonder dat het jezelf of anderen schaadt. Daarom volgen er nu 7 tips hoe je dit zou kunnen doen!

Tip 1: Sta toe om boos te zijn (en luister wat het te vertellen heeft)

Uit alle macht proberen om niet boos te zijn en je zelfs schuldig voelen omdat het gevoel omhoogkomt is op zich wel te begrijpen. Beseffen dat boos worden op zich niet erg is (maar dat het om je handelen gaat of het iets slechts wordt of niet) kan al schelen. Hoe harder jij iets probeert te onderdrukken, hoe meer het juist in je hoofd rondwaart én daar komen de bijbehorende gevoelens vanzelf mee naar boven.  Merk op dat je boos wordt en vraag jezelf af waarom het met je doet wat het doet. Tel tot tien voordat je tot reageren overgaat. Zo voorkom je dat je in een impuls dingen eruit gooit die je beter niet kunt zeggen! Maar veroordeel jezelf dus niet enkel en alleen omdat je je boos voelt. Het wil je iets zeggen, dat is alles.

Tip 2. Praat erover

Natuurlijk is de meest voor de hand liggende tip dat je het netjes vertelt aan de ander. Of dat over je frustratie praat met mensen die je kunnen helpen/naar je willen luisteren. Zoals gezegd kan je beter even wachten met reageren om niet nog meer schade aan te brengen. In je woede kan je er immers dingen uitgooien waar je later spijt van hebt of waardoor de hele situatie alleen maar nog meer uit de hand loopt. Even afkoelen en dan gewoon eerlijk zijn. Het lost het meeste op. Probeer met respect naar de ander te luisteren en je af te vragen waarom de ander zo reageert. Dit kan al helpen om je eigen boosheid te voelen zakken.

Tip 3. Schreeuw of sla er even op los (op een veilige manier!)

Even echt de woede eruit gooien kan gewoon even lekker zijn. Even de spanning je lijf uit. Zoek een plekje op waar dit ongestoord kan en gil maar, huil, sla tegen een kussen aan… Dat lucht op! Kan je nu weer helder nadenken hoe je nu verder moet.

Tip 4. Beweeg het eruit

De energie die vrijkomt bij boosheid kan je er ook uit dansen, rennen of boksen. Bewegen dus. En dan het liefst iets wat je helemaal in je eigen ritme kan doen. Zodat het echt oplucht. Houthakken kan natuurlijk ook… Is de frustratie je lijf uit? Dan kan je je afvragen of je verder nog iets met de situatie moet gaan doen.

Tip 5. Vernielzucht: kies iets uit wat kapot mag!

Tja, soms is het gewoon lekker om dan toch iets te vernielen. Natuurlijk moet je dit niet willen doen met dingen die niet kapot mogen. Maar even een krant in tweeën scheuren of een oude handdoek met gaten nog verder uit elkaar trekken: ook dat kan al opluchten. Of toch maar die blokken hout weer pakken… Overigens: een prop papier tegen de muur gooien kan ook al helpen.

Tip 6. Creatief met boosheid omgaan

Je verdriet verwerken door creatief bezig te zijn is een oude bekende. Maar wist je ook dat je dit eveneens met boosheid kunt doen? Schrijf het eruit, schilder of teken het eruit. Het gaat hierbij niet om schoonheid maar juist om doen wat er in je opkomt!

Tip 7. Zoek afleiding

Afleiding zoeken door iets leuks te gaan doen kan een manier zijn om het gevoel te laten wegebben. Dit is niet hetzelfde als het onderdrukken. Bij de eerste optie verplaats je je gedachten naar iets anders. Bij onderdrukken ben je heel bewust bezig om je boosheid weg te drukken. Afhankelijk van de situatie kan je het hierbij laten of als de felle boosheid weggezakt is door de afleiding, kan je besluiten hoe je bijvoorbeeld het gesprek wilt aangaan.

Maak boosheid tot een kracht!

Boos worden, frustraties ervaren: het zijn heel menselijke eigenschappen waar we al snel een negatief gevoel bij hebben. Ga je op een slimme manier met deze emotie om, dan kan je het echter als een kracht gaan zien. Je gaat er op een gezonde manier mee om, waardoor het geen schade zal toebrengen aan jou of de ander. Maar het geeft je wel de energie om ergens voor op te komen, om je grenzen duidelijk aan te geven en je leven zo te leven zoals jijzelf denkt dat het beste is. Door die woede of boosheid kan je een doel nastreven om de wereld beter te maken, bijvoorbeeld, of je kind te beschermen. Leren omgaan met dit gevoel kan je dus juist veel goeds geven.

NLP en leren omgaan met boosheid

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kan je helpen om boosheid te gebruiken als een kracht die je van binnen ervaart. Daarnaast kan NLP ook helderheid geven waarom bepaalde situaties je boos maken. Want niet begrijpen waar je woede opeens vandaan komt kan eveneens een reden zijn dat je niet zo goed weet hoe je met je gevoelens om moet gaan. De situatie die je boos maakt kan bijvoorbeeld alleen een trigger zijn. Je eigenlijke woede ligt dan bij een situatie in het verleden. Verdriet om iets wat ooit gebeurd is kan hierbij de grote schuldige zijn. Omgaan met deze frustraties op een fijne manier, zodat je het juist voor je kan laten werken of het leren loslaten op de momenten dat het je niet dient, kan door het leren van NLP. Leren kan je op meerdere manieren, bijvoorbeeld met een NLP cursus online.

Meer lezen over NLP? Dan is dit boek misschien wel iets voor jou:

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...