genieten

Wellness voor je baby

Heerlijk naar de wellness: dat vind je zelf misschien wel heerlijk. Maar ook je baby kan genieten van een ‘dagje wellness’. Natuurlijk op een heel aangepaste manier en zeker niet met jou mee, maar lekker thuis. Of bij speciale baby spa’s. Hoe die baby spa’s dan werken vertellen we hier. Maar ook hoe jij thuis voor je kleintje een eigen wellness momentje kunt verzorgen.

Baby spa

Een baby spa is een soort wellness speciaal voor baby’s. Jouw baby kan hier heerlijk in een eigen badje ronddrijven. De baby’s hebben dus geen last van elkaar en uiteraard is het zo ook heel eenvoudig om het water schoon te houden. Na iedere baby wordt gewoon het badje (ook wel jacuzzi genoemd) weer schoongemaakt. Het water wordt op een heerlijke temperatuur gehouden en is vanzelfsprekend veilig voor je kindje. Rare toevoegingen aan het water zullen er dan ook niet zijn.

Floaten en babymassage

Wat het dagelijkse badritueel anders maakt dan deze manier van badderen is het floaten. Je baby heeft een zwemring om zijn nekje zitten, waardoor het met zijn hoofdje boven water blijft. Maar zijn lichaampje kan verder dus gewoon in het water drijven. Zonder obstakels van andere drijfmiddelen. Hierdoor is je kindje heerlijk vrij om te bewegen zoals hij wil. Net als bij de gewone wellness is de combinatie met een massage heerlijk. Er zijn dan ook baby spa’s die dit eveneens aanbieden. Jij leert dan hoe je zelf je kindje kunt masseren. En dat kan je dus daarna ook heerlijk thuis blijven doen. Huid-op-huid contact is een eerste levensbehoefte van je baby, dus hij (maar ook jij!) vaart er zeker wel bij.

Zwemmen of naar de baby spa?

Het grote voordeel van een baby spa is dat je kindje al eerder hier naartoe mag. Dit heeft alles te maken met de hygiëne. Je baby ligt immers in een eigen, schone badje. Dit in tegenstelling tot een groot zwembad! Een baby spa zal ook relaxter zijn omdat je echt alleen met je eigen baby bezig bent en het kindje in alle rust zich kan ontspannen. Bij het babyzwemmen ben je immers met een groep bezig en doe je allerlei oefeningen. Uiteraard is dat wel weer heel gezellig, maar dat is een heel ander verhaal…

Bevorderen van groei

Bij het floaten kan het kindje zich, zoals gezegd, heerlijk bewegen. Dit in tegenstelling tot de meeste tijd van de dag. Liggen ze in bed, dan liggen ze vaak in een slaapzakje, wat belemmert. Of ze worden vastgehouden door een liefhebbende ouder en kunnen dan eigenlijk ook geen kant op. Uiteraard biedt dat zo zijn eigen voordelen, maar even heerlijk alles kunnen doen is gewoon ook fijn. Het schijnt zelfs zo te zijn dat deze bewegingsvrijheid goed is voor de emotionele en fysieke groei.

De voordelen van een baby spa

Er zitten veel voordelen aan een baby spa. Zoals gezegd is er het huid-op-huid contact en die heerlijke bewegingsvrijheid. Je kindje heeft negen maanden rond gesparteld in jouw buik, in het vruchtwater. Dus heb je grote kans dat dit ook nog eens heel vertrouwd voor je baby voelt. Daarnaast bevordert het de spierontwikkeling, het immuunsysteem, de ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering en het zou zelfs de longcapaciteit vergroten (zeker in combinatie met een massage).

Nadelen baby spa

Toch zijn er ook mensen die zo hun bedenkingen uiten bij een baby spa. Hierbij gaat het vooral om de veiligheid. Inderdaad mag je er nooit vanuit gaan dat een babyfloat volledig veilig is, maar daarom moet je er ook altijd bijblijven! Verder zijn er mensen die juist beweren dat het de ontwikkeling zou tegenhouden en dat je baby zich zo niet uit kan drukken omdat het de lichaamstaal belemmert. Er zijn zelfs verhalen dat het nekje van de baby uitrekt en er zo schade aan de wervelkolom ontstaat. Libelle schreef er ooit een artikel over, waarin de nadelen van een zwemkraag wordt verteld. Wil je weten wat je nu beter wel of niet kan doen? Overleg dan met bijvoorbeeld het consultatiebureau.

Welke leeftijd

Een baby is meestal vanaf twee weken oud welkom in een baby spa. Ongeveer tot een half jaar kan je met ze terecht bij de wellness voor baby’s. Maar kijk even op de site bij de spa van jouw keuze, want deze leeftijden willen weleens verschillend zijn. Zo zijn er ook spa’s die tot 9 maanden gaan.

Wanneer is een spa aan te raden?

Een baby spa is natuurlijk voor iedere baby fijn. Maar baby’s met een bepaald probleem kunnen er extra baat bij hebben. Hierbij kan je denken aan:

 • Slaapproblemen
 • Darmkrampjes
 • Te vroeg geboren kindjes
 • Via een keizersnede geboren kindjes
 • Groeiproblemen
 • Problemen met de luchtwegen

Overigens kunnen ook massages aangepast worden aan bepaalde klachten! Het is dus zeker de moeite waard om dit te bespreken met de aanbieder.

Wanneer ga je niet naar de baby spa

Uiteraard zijn er momenten dat je beter niet kunt gaan. Is je baby ziek? Dan ga je vanzelfsprekend niet. Ook na een vaccinatie kan je beter even thuisblijven, omdat de kans dat je baby koorts krijgt groter is dan normaal. Baby’s die oververmoeid zijn zullen minder goed tegen alle prikkels kunnen. Probeer dit dus te voorkomen! Bij huidproblemen of andere klachten kan je beter eerst even overleggen met de arts of het consultatiebureau of je een bezoekje aan de spa mag brengen.

Tips voor een baby spa bezoek

Waar denk je aan als je met je baby naar een spa gaat? Allereerst natuurlijk dat je zeker weet dat je kindje fit is en probeer hem of haar eerst te laten slapen. Probeer maximaal een uur van tevoren je baby te voeden. Zo houdt je baby het het langste vol. Neem ook lekker een flesje (als je die geeft) mee voor erna. Of voedt uiteraard zelf. Vraag goed na wat je zelf mee moet nemen. Moet je zelf voor een zwemluiertje zorgen, bijvoorbeeld. Je neemt wel uiteraard zelf schone kleertjes en luiers mee, waarbij het aan te raden is om ook dan voor iets te kiezen wat heerlijk zit voor je baby. Zo hou je het fijne gevoel nog langer vast. Massageolie zal meestal door de spa zelf geregeld worden. Maar vraag dit even na, zo ook hoe het met de handdoeken zit.

Lekker thuis

Een baby heeft uiteraard helemaal niet de behoefte om lekker ergens anders te relaxen. Als we heel eerlijk zijn zal je baby juist nog meer zen zijn als hij gewoon thuis mag genieten. Geen extra stress en lekker slapen in je vertrouwde omgeving. Lekker even naast mama, bijvoorbeeld. Nu vraag je je misschien af hoe je dat dan thuis kunt doen. Maar zo ingewikkeld hoef je dat helemaal niet te maken! Waar zorg je in ieder geval voor?

 • Heb je een groot bad? Koop dan zelf een drijfring zodat je baby gewoon lekker kan ronddrijven. Blijf te allen tijde bij je baby, maar dat spreekt natuurlijk voor zich!
 • Zorg voor de ideale temperatuur van het water en vergeet ook de warmte van de ruimte niet!
 • Heb je geen groot bad, dan kan je je kleintje ook in een tummytub doen. Minder beweeglijk, maar voor een thuissessie genieten prima te doen
 • Er zijn ook baby floating badjes te koop
 • Combineer het floaten of de tummytub met een fijne babymassage. Je kunt hier cursussen voor volgen!
 • Zorg voor zachte handdoeken om je baby lekker mee droog te maken
 • Zorg ook voor zachte kleding om je baby mee aan te kleden. Je kunt er eveneens voor kiezen om het moment van genieten nog langer te bewaren en huid-op-huidcontact te houden met je baby. Voorkom daarbij wel dat je baby afkoelt! Leg hem bijvoorbeeld bloot op jouw blote borst en leg een zacht kleed over jullie heen
 • Een heerlijke voeding doet ook wonderen…
 • Let op het tijdstip van voeden! Net voeden voor een massage moet je niet doen!

Afbeeldingen: Pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.