Boeken en cursussen, Zelfliefde

Jouw persoonlijke ritme vinden

Dat we allemaal anders zijn en net even anders naar dingen kijken, mag bekend zijn. Dat we daarnaast ook allemaal net andere behoeften hebben ook. Dat je daarmee ook een heel persoonlijk ritme hebt is misschien iets minder bekend. We hobbelen immers gezellig met elkaar mee en ondervinden soms veel te laat dat het helemaal niet bij ons eigen ritme past… Hoe ontdek je waar je zelf het beste bij gedijt?

Wat is een persoonlijk ritme?

In dit artikel versta ik onder jouw persoonlijke ritme vooral het ritme waarin jij je het prettigst voelt. Dit kan je heel breed trekken. Je kunt het per dag zien. Ben je een ochtend- of avondmens? Of misschien eigenlijk wel allebei niet echt en is enkel en alleen de middag hét moment van de dag (ja, dat zou toch ook nog kunnen!). Breder kan je het betrekken op je menstruatiecyclus en dat je daarop je activiteiten aanpast. En ja, het kan nog verder. Want in elke fase van je leven zal je andere behoeften hebben. Het hele leven, de hele natuur, eigenlijk is alles opgebouwd vanuit een bepaald ritme.

Het ritme van jouzelf

Dicht bij jezelf blijven zal betekenen dat je langer zult kunnen genieten van het leven. Je hoeft immers geen kunstwerk uit te halen om toch te presteren. Je stemt je activiteiten af op dat wat voor jou haalbaar is op dat moment. Meebewegen met je eigen ritme is misschien in het begin moeilijker omdat ‘de maatschappij’ verwacht dat je in het ritme van deze maatschappij meedoet. Maar hoe meer jij leeft naar je eigen ritme, hoe makkelijker het wordt én hoe meer je eigenlijk juist uit het leven kunt halen. Op een fijne manier. En heeft daar de maatschappij eigenlijk ook niet veel meer aan? Want al die mensen met een burn-out: daar wordt die maatschappij ook niet beter van… Maar goed, dat is even niet waar we het nu over gaan hebben 😉.

Leer jouw ritmes kennen

Ik stipte net al even aan dat een ritme op meerdere dingen betrekking kan hebben. Ik stip een aantal ritmes aan, maar er zijn er vast nog meer…

Slapen en actief bezig zijn

Allereerst kan je voor jezelf nagaan op welke momenten je het beste presteert. Probeer eens of je daar ook je werkzaamheden op af kunt stemmen. Als jij juist in de avond beter kunt concentreren en in de ochtend halfgaar achter je laptop zit, waarom zou je dan niet kijken of je in de ochtend rustiger aan kunt doen en in de avond wat langer doorwerkt? Heb je behoefte aan een break tussen de middag, waarbij je even je ogen mag sluiten? DOEN! Is het voor jou motiverend om juist midden op de dag een yoga-sessie te doen? Probeer dit dan ook gewoon te doen. Let bijvoorbeeld ook goed op wanneer jij het beste slaapt! Slaap je pas laat in en kan je in de ochtend je bed niet uitkomen? Prima, dan ga je wat later naar bed en blijf je in de ochtend wat langer liggen. Ben je juist een ochtendmens en val je na het avondeten eigenlijk al bijna in slaap? Wie houdt je tegen om gewoon al vroeg in je bed te duiken en in de ochtend lekker op tijd op te staan? Hoe meer jij kan toegeven aan de behoefte die je mentaal, spiritueel, emotioneel of om wat voor reden dan ook nodig hebt, hoe meer je in je eigen kracht kunt blijven staan!

Hormonen en je ritme

Leven met je menstruatiecyclus kan voor vrouwen ook een hele fijne mogelijkheid zijn. Nu zal de ene vrouw hier meer verschillen in zien, dan een ander, maar het feit blijft dat onze hormonen een maandelijks ritme hebben. Doordat die hormonen ook invloed uitoefenen op onze stemming en ons energielevel, is het logisch dat we niet de hele maand door hetzelfde zullen zijn. Je aanpassen aan je cyclus is dus helemaal zo dom niet! Rondom je eisprong kan je meer energie hebben, terwijl je rondom je menstruatie juist minder energie hebt. Hoewel er ook vrouwen zijn waarbij het precies andersom is. Hou voor jezelf eens een paar maanden een dagboekje bij en probeer te ontdekken of je verschillen hierin kunt ontdekken en wanneer die plaatsvinden ten opzichte van je menstruatie. Zo leer je jezelf nog beter begrijpen én kan je je activiteiten hierop afstemmen!

Leven met de maan

Of leven met de maan vooral weggelegd is voor spirituele mensen of dat het ook werkt voor nuchtere personen? Die discussie laten we even in het midden. Eigenlijk kan je hierbij exact hetzelfde doen als hierboven beschreven. Hou gewoon eens bij wanneer jij je hoe voelt en vergelijk het nu dan met de cyclus van de maan in plaats van met je menstruatie. Of de maan nu wel of niet invloed op ons mensen heeft, daar wordt heel verschillend over gesproken. Maar door het voor jezelf eens te bekijken kan je zien of het voor jou wel of niet zo werkt. Of het dan wel of niet bewezen is, is dan toch eigenlijk niet echt belangrijk meer…

Weekritme

Naast onze eigen ritmes per dag, heb je natuurlijk ook nog andere ritmes die jouw leven kunnen bepalen. Zo zullen veel mensen in het weekend weer een ander ritme hebben. Blijf ook daarin gewoon trouw aan wat jij fijn vindt (en je gezinsleden).

Leven met de seizoenen

Wat eveneens een mooie is, is het leven met de seizoenen. Of je het nu wilt of niet: ook jij bent een stukje natuur en de natuur leeft overduidelijk met de seizoenen. In plaats van tegen de komst van de herfst aan te schoppen kan je juist alle seizoenen verwelkomen en de seizoenen om hun eigen unieke kenmerken in je hart sluiten. Maak een seizoenstafel, omarm de specifieke kenmerken van het jaargetijde en voel hoe je gewoon het hele jaar nodig hebt. Je kunt ervoor kiezen om zelf ook werkelijk zo te leven. In de herfst laat je los en voel je je dankbaar, in de winter keer je terug naar binnen en leer je nieuwe dingen, in de lente keer je juist weer naar buiten en ga je onderzoeken en in de zomer mag je creëren, bloeien en oogsten https://www.about-now.nl/leven-met-de-seizoenen/. Het vieren van jaarfeesten kan je hierbij ook helpen. Lisa Wade en Daan Rot schreven hier boeken over vanuit het antroposofische gedachtegoed.

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *