Hulp, Positieve gedachten, Samen, Zelfliefde

Leegte voelen

Je leeg voelen: veel mensen zullen dit weleens meemaken. Maar het kan ook vormen aannemen waarbij iemand zich altijd leeg voelt. Waarbij mensen nooit lijken te vinden waar ze naar zoeken of zelf ook niet begrijpen waarom hun ‘volle’ leven zo leeg aanvoelt. Er zijn meerdere redenen waarom je dit kunt voelen. Nog beter is de vraag wat je eraan kunt doen.

Onrust voelen

Mensen die zich leeg voelen kunnen daardoor een onrust ontwikkelen. Altijd op zoek zijn naar iets wat die leegte kan voeden. Probleem kan alleen zijn dat ze hierdoor dus altijd op zoek zijn naar externe dingen om die leegte te vullen. Leuk geprobeerd, maar de leegte zit dan in zichzelf en kan dus helemaal niet opgevuld worden met iets of iemand buiten jou. Door altijd te zoeken, kan er een onrust aanwezig zijn. Je wilt de leegte namelijk niet voelen, je wilt het opvullen en dus moet je iets zien te vinden!

Als voelen niet meer gaat

Het kan ook zo ver gaan dat iemand niet meer echt voelt. Of misschien is het eerder andersom. Mensen hebben zich afgekeerd van hun gevoel, omdat dit te heftig was. Doordat ze de pijn niet willen voelen, zullen ze vaak ook vlakker zijn in hun gevoel de andere kant op. En niet voelen geeft je leven een leeg gevoel. Nog een stapje verder kan het gaan als iemand hierdoor het gevoel krijgt dat hij of zij niet echt leeft. Alsof hij of zij meer toekijkt.

Eenzaam voelen

Eenzaamheid kan eveneens zorgen voor een leeg gevoel. Wat overigens niet altijd inhoudt dat je geen sociale contacten hebt. Er zijn best veel mensen die weliswaar genoeg sociale contacten hebben, maar zich toch eenzaam voelen. Misschien wel de grootste boosdoener hierin is de oppervlakkigheid van de contacten. Daarnaast kan iemand heel veel redenen hebben waarom ze zich niet durven binden aan een ander of waarom iemand zich niet echt durft te laten zien. Allemaal redenen waarom contacten oppervlakkig blijven. Het kan zelfs zo zijn dat dit ook speelt tussen partners!

Alleengeboren Tweelingen

Een andere reden kan zijn dat iemand iets heeft meegemaakt waardoor hij of zij zich leeg voelt. Iets eigenlijk feitelijk mist, maar zich dit niet bewust kan herinneren. Ben jij eigenlijk een deel van een tweeling (of meerling), maar heeft het andere kind(jes) het niet gered tijdens de zwangerschap, dan ben je een alleengeboren tweeling (of meerling). Veel van deze mensen worstelen met onrust, bindings- en verlatingsangst en dus die leegte. Hierover is heel veel te vertellen, maar daarvoor verwijs ik je graag door naar de site van Aranka. Aranka schreef hier een mooi boek over: “Ik wou dat ik twee hondjes was“. Het boek “Drama in de moederschoot” van fam. Austermann is eveneens een aanrader.

Wat doe je tegen een leeg gevoel?

Het lijstje wat een reden kan zijn is natuurlijk nog veel langer. Kan je achterhalen wat de reden is, dan ben je vanzelfsprekend al een goed eind op weg. Dan kan je immers gericht aan de gang. Maar ook al lukt achterhalen niet, je kunt er wel iets aan doen. Schakel hulp in als je er zelf niet uit komt! Je hoeft je er echt niet voor te schamen! Wat je zoal kunt doen:

  • Laat je gevoel toe! Dat kan eng zijn, maar het geeft je wel veel meer het gevoel dat je leeft! Ben je daar echt bang voor? Schakel dan hulp in!
  • Probeer echt contact te maken met andere mensen. Praat en luister op een geïnteresseerde manier en waardeer elkaar echt. Laat vrienden merken dat je aan ze denkt en sta andere mensen toe om ook echt bij jouw gevoel te mogen komen
  • Zoek iets wat er toe doet. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld geeft je het gevoel dat je er toe doet, wat zeker bijdraagt aan een minder hol gevoel
  • Positief denken (daar hebben we het weer) helpt je zeker wel. Dat is niet hetzelfde als al je verdriet weg beredeneren! Maar daar hadden we het al hierboven over. Maar positief in het leven staan, geeft zeker een fijner gevoel én het geeft je innerlijke kracht
  • Gehoord en gewaardeerd worden is fijn en heeft iedereen nodig. Maar dat lukt niet als jij zelf wegkruipt in een hoekje in huis…
  • Stop met je verstoppen in alleen maar werken en doorhollen. Daarmee houd je juist je leven oppervlakkig. Zoek juist naar manieren om betekenisvoller bezig te zijn. Voor jezelf en/of voor een ander. Beide zorgen voor verschillende mooie gevoelens en diepere betekenis
  • Allemaal makkelijk gezegd natuurlijk. Heb je hulp nodig? De drempel richting een coach is niet hoog. Zoek naar iemand waarvan de werkwijze past bij jouw ideeën! Natuurlijk hangt het af van je problemen of je ‘genoeg’ hebt aan een coach, maar dat zal je zelf het beste kunnen bepalen!

Foto’s via Pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...