Boeken en cursussen, Positieve gedachten, Zelfliefde

Dingen veranderen om je leven mooier te maken

Balen van je alledaagse leven: niet alleen heel vervelend maar minstens net zo jammer! Je leven slipt zo door je vingers heen zonder dat je het leuk vindt. Of misschien beter gezegd: zonder dat het waarde voor je heeft. Juist je ‘gewone’ leven zou mooi moeten zijn, daar heb je immers veel meer mee te dealen dan met bijzondere dagen. Of je kunt het ook anders zien: iedere dag zou bijzonder moeten zijn. Maar hoe kan je dingen veranderen in je leven zodat het wel goed en fijn voelt?

Als je altijd doet…

Als je altijd doet wat je altijd doet, zal er nooit iets veranderen. Zo simpel is het. Je zult dus dingen moeten veranderen om een leven te krijgen wat voor jou als waardevol aanvoelt. Je kunt dit als heel groots en angstaanjagends zien en daardoor er als een berg tegenop zien. Of je komt aanzetten met smoesjes als geen tijd voor, of geen geld voor. Maar waar een wil is, is een weg… En je kunt het jezelf een heel stuk makkelijker maken door het niet als een groot megagebeuren te zien, maar als een leuke uitdaging waarin je steeds een stapje dichter bij je doel komt.

De weg op zich is al leuk

Daarop verder bordurend: je zou die weg al als een fijn proces moeten kunnen zien. Zien dat dingen leuker worden, zien dat je groeit in een bepaalde ontwikkeling (persoonlijk of misschien wel voor je werk of in je relatie), zien dat dingen lukken. Zie het als een rondreis, waarbij het einddoel wel het punt is waar je naar toe op weg bent en nog even lekker vakantie gaat houden, maar de vakantie draait ook om de reis. Zo is het altijd leuk en krijg je niet de instelling dat je pas kunt genieten als dat doel bereikt is. Wat sowieso onzin is, want je mag van het hier en nu genieten. Er zal altijd een toekomst zijn waar je naartoe wilt werken, er zullen altijd dingen niet perfect zijn. Dus geniet gewoon lekker nu.

Wat ga je veranderen?

Allereerst is het natuurlijk nodig om te weten waarom je niet gelukkig bent in je dagelijkse leven. Wat gaat er mis? Zijn er dingen die je mist? Voel je te veel druk waardoor er een burn out op de loer ligt? Of is het juist de verveling die je knettergek maakt? Want te weinig te doen hebben is minstens net zo erg. Zijn er mensen die je leven onmogelijk maken of misschien is het gewoon het werk op zich? Is het niet echt helder voor je? Schrijf dan eens een paar dagen op waar je tegenaan loopt. Als je weet wat je niet fijn vindt, dan weet je ook waar er dus iets veranderd moet worden!

Wat wil je wel?

Durf maar lekker groots te dromen. Wat zou jij nu willen dat er in je leven juist wel was wat er nu nog niet is? Dit kan van alles zijn: een relatie of misschien juist meer gewone vriendschappen, bepaald werk, een ander huis, een kind, vaker vakantie en ga zo maar door. Als jij een helder plaatje hebt van wat je juist wel wilt dan heb je een duidelijke weg voor jezelf gecreëerd. Manifesteer je eigen leven, zeg maar. Een heerlijk boek die je hierbij helpen kan is De Bron. Ik heb er al vaker over geschreven, maar juist omdat het ingaat op hoe je hersenen werken en het dus eigenlijk een heel nuchter boek is, vind ik hem heerlijk om te lezen en ook zeker toepasbaar.

Maak de stapjes klein

Nu je weet wat er veranderen moet in je leven kan je gaan bekijken hoe je dit kunt bereiken. Er kunnen dingen zijn die heel klein zijn en dus simpel uit te voeren. Besef je dat je vooral ongelukkig wordt omdat je te weinig mensen ziet, maar heb je wel een hele grote vriendengroep, dan is het natuurlijk heel eenvoudig om vaker iets met één (of meer) van je vrienden af te spreken. Ben je eenzaam omdat er simpelweg niemand is waar je heen kan gaan, dan wordt het veranderen natuurlijk een grotere stap die je zetten moet. Zie je er tegenop, dan kan het helpen om je weg ernaartoe op te delen in kleine etappes. Je bouwt, zeg maar, diverse haltes in op de route. Je focust je vooral op de eerste etappe, zodat je minder overweldigd wordt én je eenvoudiger je kleinere doel haalt. Hierdoor voel je dat je succes boekt en zal je met nog meer zelfvertrouwen de volgende stap maken. Zo wordt de reis dus hartstikke leuk in plaats van dat het een ‘journey to hell’ wordt. Jelle schreef hier een boek over, wat ook al zo lekker recht voor zijn raap is. Wat mij betreft dan ook een grote aanrader! Het boek heet Steeds Leuker. Later heeft hij hier nog een mooi vervolg op geschreven: Leven Met De Wind Mee.

Jouw leven is van jou

Ja, logisch, denk je misschien. Maar wat ik er mee zeggen wil: alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Je kunt niet op de bank blijven zitten en blijven jammeren dat alles zo verkeerd en slecht is. Dat de regering alles verbruit, dat je partner het niet goed of je kinderen van alles fout doen. Natuurlijk kunnen er situaties zijn die door anderen gebeuren, maar hoe je daar mee omgaat doe je toch echt zelf. En als je alleen maar jammert, ben je toch echt zelf degene die zijn leven aan het ‘verjammeren’ is. Je bereikt er niks mee. Helemaal niks. Terwijl als je zelf het heft in handen neemt en je geluk niet van anderen laat afhangen, je een prachtig leven kunt maken. Want veel valt of staat met de bril die jij zelf opzet. En de daden die daaruit voortvloeien!

Afbeeldingen: pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...