Genieten, Samen

Waarom zingen goed voor je is

‘Als ik heel erg blij ben, zing ik toch zo graag…’ We zongen dit liedje vroeger op de kleuterschool en we bedankten God voor alles. Maar zingen kan je ook doen om juist blij te worden! Of om met je gevoelens om te kunnen gaan. Of om juist… Zingen zal voor iedereen weer iets anders oproepen en toch durf ik te zeggen (als zangfanaat…oké, ik ben bevooroordeeld) dat zingen goed voor je is!

Zingen als uitlaatklep

Je voelt je geweldig en dat moet eruit. Dus fluitend of zingend wandel je door, doe je je verplichtingen of misschien dans je ondertussen gewoon even lekker door de kamer. Heerlijk toch? Schijt aan wat anderen ervan vinden! Gewoon lekker doen. Hier in de buurt hebben ze een fietspad bestempeld als zangpad, dus daar mag iedereen lekker aan galmen zonder dat anderen er commentaar op kunnen geven 😉.

Emoties kwijt kunnen in zingen

Ook de andere kant op kan het werken. Ben je verdrietig? Huilen kan opluchten, maar soms lukt dat gewoon niet. Liedjes zingen die je bij die emotie pakken kan ook helpen. Misschien komen dan alsnog die tranen wel! Maar even opgaan in het lied en misschien wel heel pakkend de emotie in het nummer bezingen kan zeker ook helpen. Omdat zachtjes zingen of eventueel zoiets als neuriën jou kan laten ontspannen, kan je dit eveneens inzetten op momenten dat je onzeker bent of bang. En ben je niet verdrietig of bang, maar hartstikke boos? Knal er maar uit! En als je dan even lekker hard gezongen hebt…wedden dat de boosheid dan al een heel stuk minder is? Je frustratie heb je er lekker uitgezongen!

Samen zingen verbindt

Samen zingen zorgt voor nog veel meer dan alleen maar met het zingen bezig zijn. Je doet iets samen met anderen, waardoor je je verbonden voelt. Met elkaar probeer je er iets moois van te maken, waardoor je elkaar nodig hebt en je ook echt samen bezig bent. Zingen in een koor of bij een band kan je dan ook op meerdere manieren helpen. Het zingen op zich kan een heerlijke uitlaatklep voor je zijn. Maar je kunt er ook iets van je eenzaamheid in kwijt raken, doordat je verbinding voelt met de mensen om je heen. En je leert weer nieuwe mensen kennen, natuurlijk. Regelmatig hoor ik van mensen dat ze het koor zo’n fijne plek vinden, waar de leden echt voor elkaar klaar staan. Uiteraard zal dat per koor verschillen, maar goed, als dat is wat je zoekt dan kan je vanzelfsprekend meerdere koren uitproberen en voelen wat het beste bij jou past!

Gelukshormonen en zingen

Wetenschappelijke studies schijnen bewezen te hebben dat zingen voor gelukshormonen zorgen. Daarnaast zal stress verminderen (door het reduceren van het hormoon cortisol) en kunnen zelfs fysieke klachten minder worden. De cognitieve prestaties gaan erop vooruit. Ook je immuunsysteem gaat er hierdoor op vooruit. Spiritueler gezien: als zingen je gelukkig maakt, zal dit ook goed zijn voor je ziel…en voor je hele lichaam als je ervan uit gaat dat alles met elkaar verbonden is.

Goed voor de ademhaling

Zingen is een spel met je ademhaling, als je het goed wilt doen. Je ademhaling zal dieper worden en wil je mooi zingen, dan zal je ook hele zinnen moeten kunnen zingen. Hierdoor zal je dus een verlenging gaan krijgen van je ademhaling. Dit is goed voor je immuunsysteem en kom je dus uit bij wat in het kopje hierboven al staat. Daarnaast train je nog meer spieren, want ja, ook met zingen gebruik je spieren! Denk maar aan je buikspieren (hé, is het dan ook goed voor een platter buikje???? 😉), je middenrif en de tussenribspieren. Met een beetje geluk is dit allemaal weer goed voor een gezondere houding!

Zingen en Covid

Mensen die lang last hebben van klachten na corona, kunnen geholpen worden met zingen. Er is bijvoorbeeld een onlineprogramma ‘Zing je sterk’, welke hier speciaal voor gemaakt is. Adem-, zang- en ontspanningsoefeningen helpen deze mensen en het programma wordt ondersteund door bijvoorbeeld longartsen en revalidatieartsen. Het is het plezier in het zingen, maar ook weer het vertrouwen krijgen in je eigen lichaam, wat pluspunten zijn van het programma. Daarnaast is in dit artikel ook al naar voren gekomen dat je longen (ademhaling) aan het werk gezet wordt met zingen.

Zing jij ook?

Dus wat let je nog om te zingen? Het kost je niks (of een lidmaatschap van het koor natuurlijk), maar brengt je eigenlijk gewoon heel veel. Je kunt het overal doen en je hebt je stem altijd bij je! En dat je misschien niet altijd even mooi zingt? Nou èn? Dat maakt niks uit voor de hierboven beschreven voordelen. En wat een ander er dan van denkt? Wat maakt dat uit, dan luistert hij of zij maar even lekker niet! 😉

Afbeeldingen van Pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...