Boeken en cursussen, Genieten

Tips om simpelweg te genieten

Genieten willen we allemaal. Dat is niet zo moeilijk. Maar vraag je je soms af hoe je dan kunt genieten? Eigenlijk is dat helemaal zo moeilijk niet. Doe gewoon iets wat je fijn vindt of nog eenvoudiger: kies er eens voor om gewoon bewust te leven en open te staan voor de kleine, mooie momentjes die je zo vaak ten deel vallen. Maar je moet het wel willen zien… Als je alsmaar doorholt en alleen je doel voor ogen hebt, tja, dan mis je veel!

Lekker genieten kan heel simpel zijn

Inspiratie voor genietmomenten thuis

Maar goed, je wilt dus even bewust iets doen om van te kunnen genieten? Hier een lijst met simpele mogelijkheden thuis:

 • Muziekje op en lekker meezingen of dansen
 • Een favoriete film kijken
 • Lekker luieren op bed met een goed boek
 • Genieten van een bezorgde maaltijd van je lievelingsrestaurant
 • Ouderwets gezelschapsspelletje doen
 • Uitgebreid brunchen
 • Mediteren
 • Hang je hangmat binnen op, zee geluiden erbij en genieten maar
 • Een leuk knuffeltje haken of breien
 • Handlettering
 • In je dankbaarheidsboekje schrijven
 • Karaoke met z’n allen in de huiskamer
 • Achter het glas van de eerste zonnestralen genieten
 • Kaarten maken en een lief gedichtje erop schrijven

Genieten buiten

Uiteraard kan je buiten ook prima genieten. Alleen al de natuur ingaan is genoeg. Maar goed, ook hier een lijstje ter inspiratie:

 • Luisteren naar de vogeltjes
 • Strandjutten en met de gevonden voorwerpen thuis iets maken
 • Door het bos dwalen
 • Lammetjes kijken
 • Terrasje pakken en mensen kijken
 • Lekker in het zonnetje zitten
 • In je hangmat onder de bomen wegdromen
 • Buiten mediteren
 • Met je blote voeten door het gras lopen
 • In de tuin werken
 • Met de hond op stap
 • Ergens heen gaan waar je nog nooit geweest bent en daar lekker wandelen
 • Musea opzoeken die jouw interesse hebben
 • Gewoon ergens op het gras gaan liggen en naar de wolken kijken
Wat zie jij in de wolken?

Bewust iets doen

We hebben natuurlijk vaak de neiging om onze automatische piloot aan te zetten en gewoon maar bezig te zijn. Op zich kan je niet buiten je automatische piloot want anders zou alles wel heel veel energie van je vergen als je werkelijk overal bij stil moet staan. Maar het is wel jammer dat we hier vaak zo in doorschieten dat heel veel moois gewoon aan ons voorbijgaat. Dat je aan het einde van de week opeens schrikt dat er alweer een week voorbij is… Door bewuster met de dingen bezig te zijn kan je dit gevoel anders maken. Kost je helemaal geen extra tijd, maar je houdt je gedachten puur bij dat wat je aan het doen bent. En dan opeens valt het op dat de weg naar je werk bol staat met prachtige bloemen. Dat er in de supermarkt een heel lief meisje naar je staat te lachen. Dat jouw saaie kamerplant een nieuw scheutje krijgt en je opeens de schoonheid weer ziet van dit natuurverschijnsel in je huis. En dan sta je zomaar opeens te genieten van iets heel alledaags. Hoe eenvoudig wil je het hebben?

Verwondering over alles wat leeft

Eens iets anders dan anders doen

Vind je het moeilijk om je gedachten bij je gewone dingen te houden? Probeer het dan eens op een andere manier. Neem een andere weg naar de supermarkt dan wat je anders doet. Ga eens met de fiets naar je werk in plaats van met de auto. Koop andere artikelen dan normaal of eet eens buiten op het gras in plaats van op het terras… Kortom: doe het anders dan je gewend bent. Niet alleen leuk voor de afwisseling, maar je automatische piloot zal even aan de kant gezet worden door de piloot in levenden lijve. Want je doet het immers anders! Zo ben je vanzelf net even meer met je gedachten bij het !

Meer lezen of leren?

Wil je meer leren over leven in het hier en nu? Dan is deze online cursus misschien wel iets voor jou: De Newstart Online Cursus Leven in het Nu geeft je praktische inzichten en oefeningen om minder te denken, meer te ontspannen en bewuster te genieten van elk moment. Volg de 13 lessen en de 10 uitgebreide audio oefeningen, stap volledig uit je hoofd – en geniet van Leven in het Nu! Tijdelijk met 2 Gratis Bonussen.

Of lees verder in het boek Hier en nu van Thich Nhat Hanh, een Vietnamese boeddhistische monnik, dichter en mensenrechtenactivist.

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...