Boeken en cursussen, Hulp, Samen, Zelfvertrouwen

Durven daten

Alleen is maar alleen. En of je nu als extravert mensen om je heen nodig hebt of als introvert juist veel liever minder mensen om je heen hebt: we hebben toch eigenlijk allemaal vrienden nodig. Al is het maar 1 partner waarbij je je veilig voelt, waarbij je jezelf kunt zijn en waar je bij terecht kunt. We zijn nu eenmaal sociale dieren, zo simpel is het. Maar wat doe je nu als je zo verlegen of onzeker bent, dat je niet zomaar durft af te stappen op een ander?

Daten is eng…

Tja, eigenlijk is daten ook gewoon eng. Ik denk dat er weinig mensen zijn die het zomaar even doen. Bedoel: je leert iemand kennen en je hebt dus ook geen idee hoe die persoon is. Je weet nog totaal niet hoe hij of zij op jou al reageren! En wat die ander van jou verwacht. Zit hij of zij wel te wachten op iemand die de aandacht opeist? Zeker als je met een onbekende gaat daten, die je nog nooit live hebt gezien is het toch niet meer dan normaal dat het doodeng is?! Met andere woorden: nee, het is niet raar dat je zenuwachtig bent, dat hoort er nu eenmaal bij. Beseffen dat het heel gewoon is en dat je hier gewoon doorheen moet, kan je al helpen om rustiger te worden. Het ligt niet aan jou, je mankeert niks, je bent juist doodnormaal!

Niet geschoten is altijd mis

Natuurlijk, je kunt thuis blijven zitten jammeren, maar daar schiet je niks mee op. Wil je iets veranderen, dan zal je toch echt iets moeten doen! Niet geschoten is immers altijd mis. Dus sleep je uit je slachtofferrol en doe iets! Zoals bij veel dingen kan je ook hier kleine stapjes zetten, zodat je steeds iets verder uit je comfortzone durft te komen. Maar lekker in 1 keer je over die streep slepen en er helemaal voor gaan is uiteraard ook prima. Volg daarin gewoon je hart!

Iemand aanspreken of toch online?

Misschien heb je nu de vraag wat fijner is: iemand in een bar ofzo aanspreken of anoniemer online iemand benaderen via een datingapp, bijvoorbeeld? Dat is eigenlijk een vraag die je vooral jezelf moet stellen. Aan beide manieren zitten zo hun voor- en nadelen. Zoals:

Bij een datingapp/bureau:

 • Je kunt er meer van op aan dat de ander ook een relatie zoekt
 • Je kunt elkaar al een beetje leren kennen voordat je elkaar ook echt ziet
 • Zo kan je al een beetje peilen of jullie op 1 lijn zitten met jullie verwachtingen
 • Maar online is echt anders dan live: het kan dan opeens toch nog heel erg tegenvallen
 • Er zijn natuurlijk verhalen over personen die zich online heel anders voordoen, ook qua foto
 • Ben je een echte huismus en hou je niet van grote sociale toestanden? Dan is dit een ideale manier voor jou

Bij een spontane ontmoeting:

 • Je ziet direct of je de ander leuk vindt of niet
 • Het is lekker spontaan en je voelt dus veel meer echt aan of het klikt
 • Er zijn geen verwachtingen dus je kunt de ander gewoon rustig leren kennen zonder dat er meer van je wordt verlangd
 • Maar je weet niks over de achtergrond van de ander
 • Je weet niet of de ander op een date zit te wachten

Welke stapjes kan je zetten?

Wil je het rustig aan opbouwen? Dan kan je kleine stapjes zetten. Vraag bijvoorbeeld eerst eens een bekende mee, gewoon voor de gezelligheid. Dat het dan uit kan lopen op meer is altijd mooi meegenomen. Of vraag aan een vriend(in) of zij niet met jou op stap wil om zo meer mensen te ontmoeten of misschien is een dubbel date wel leuk? Gewoon meer mensen ontmoeten is ook al een goede stap trouwens. Als je altijd thuis zit komt die prins(es) op een wit paard echt niet zomaar bij je naar binnen galopperen. Ben je niet zo’n bartype? Je kunt op veel meer plekken mensen leren kennen. Schrijf je in voor de sportschool, bij een sportvereniging of een andere leuke club. Laat de hond uit op plekken waar veel mensen zijn. Hondeneigenaren maken snel contact met elkaar! Vrijwilligerswerk kan ook een fijne optie zijn. Of waarom ga je je huiswerk of je thuiswerk niet gewoon af en toe buiten de deur doen? En waarom zou je niet op een vakantie voor alleenstaanden gaan? Prachtige reizen waarbij je veel ziet, toch niet alleen bent en wie weet…wel samen terugkomt!

Weet waarom je bang bent voor een relatie

Weten wat je nu eigenlijk tegenhoudt kan eveneens een mooie eyeopener zijn. Er kunnen heel diverse redenen zijn die je eigenlijk tegenhouden om echt stappen te zetten. Misschien ben je bang om je vrijheid kwijt te raken? Ben je bang om weer gekwetst te worden of heb je nooit geleerd om je gevoelen echt te tonen en durf je dat niet? Leren wat jouw eigenlijke angsten zijn is de eerste stap naar het oplossen van die angsten! En daarmee maak je de weg vrij naar een fijne relatie! Misschien is het namelijk helemaal niet de angst voor het daten op zich wat je tegenhoudt, maar juist de angst voor een verbinding met die ander!

Cursussen om te leren daten

Zou je wel graag meer willen leren op dit gebied en er echt voor willen gaan? Dan kan een cursus fijn zijn om te volgen of je zoekt een coach op die jou net meer zelfvertrouwen kan geven. Er zijn cursussen die echt bedoeld zijn voor mannen, maar ook voor vrouwen. Daarnaast zijn er boeken die je misschien net even verder helpen! Zoals bijvoorbeeld ‘Daten wat de pot schaft‘, een boek met humor over de reis door Datingland. Met tips en wat je wel en wat juist niet met een date moet doen!

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...