Boeken en cursussen, Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen vergroten: hoe doe je dat?

Zelfvertrouwen hebben is een groot goed. Zelfvertrouwen krijgen is dan ook niet iets wat als een luxe wens gezien kan worden, het is iets wat gewoon voor iedereen een realistisch doel is. Dat je met meer zelfvertrouwen meer durft en daardoor sneller iets bereikt, dat hoef ik waarschijnlijk niet nog eens uit te leggen. Maar hoe kan je jezelf helpen om meer vertrouwen in je eigen kunnen te krijgen?

Cursussen volgen

Eén van de manieren om zelfvertrouwen te laten groeien is het volgen van een cursus. Dit kan je gewoon online doen. Het grote voordeel van een cursus zelfvertrouwen online is toch wel het gemak dat je het kan doen op de tijden die voor jou het beste uitkomen én dat je niet iemand anders onder ogen hoeft te komen (dat kan voor mensen een groot pluspunt zijn). Het grote voordeel van een live cursus is natuurlijk de stok achter de deur. Daarnaast kan het juist heel fijn zijn om echt met andere mensen te maken te hebben en zo op elkaar te kunnen reageren. Daar leer je immers ook weer van. Naast zelfvertrouwen kunnen ook andere cursussen je helpen om meer vertrouwen te krijgen. Een cursus Zelfliefde bijvoorbeeld. Volg gewoon je hart hierin, want jij weet het beste wat voor jou werkt.

Durven doen

Probeer uit je comfortzone te gaan en dingen gewoon te proberen. Heb je succes, dan geef je zo jezelf al meer vertrouwen. Gaat het minder goed, dan is het ook geen ramp. En ook die ervaring kan je op weg helpen. Begin met kleine stapjes, zodat de kans op succes groter is, en breid dit gewoon iedere keer weer een stukje uit. 

Zoek mensen op

Zoek mensen op met wie je meer kan doen dan alleen een kopje koffie drinken of de stad ingaan. Mensen met wie je durft te praten. Elkaar helpen. Elkaar vertellen wat zo mooi is aan de ander. Ben je nu juist niet zo goed in contacten maken? Er zijn ook sites om vrienden te vinden (en dan dus niet in de trant van relaties!), maar ook om penvriendinnen te vinden. Ook dat is leuk. Je zieleroerselen delen kan helend werken en erover schrijven kan heel fijn zijn. Het fijne aan een penvriendin is dat papier geduldig is, maar zij schrijft terug. Dat zal je dagboek niet doen ;-). 

Zorg goed voor jezelf

Je zeker voelen heeft veel te maken met hoe je je voelt. Maar dat voelen is niet alleen maar van binnen. Dat voelen kan ook enorm beïnvloed worden door je buitenkantje. Nu is dat aan de ene kant een ramp, want je kunt er nu eenmaal niets aan doen als je tanden geel zijn, je wangen knalrood zijn of je onderkin te duidelijk aanwezig is. Maar je kunt jezelf wel een positieve boost geven door dat buitenkantje goed te verzorgen. Leer van jezelf te houden, gewoon zoals je bent (van binnen en buiten), én zorg goed voor jezelf. Niet alleen door goed te eten en te bewegen, bijvoorbeeld. Maar neem ook lekker de tijd voor jezelf. Heerlijk in bad, een lekkere massage of wat jij dan ook fijn vindt. Kleed je op een manier die jij fijn vindt en voel hoe je sprankelt… Alles is met elkaar verbonden, ook bij jouzelf. En hoe meer jij jezelf het waard vindt om goed te verzorgen én hier je lekker bij voelt, hoe meer je ook zult stralen  en zult durven. Mensen pikken onbewust ook jouw positiviteit op, waardoor zij op een leuke manier met je om zullen gaan en ook dat geeft weer zelfvertrouwen!

Maak jezelf belangrijk

Daarop inhakend: maak jezelf maar belangrijk. Natuurlijk niet zo dat je dus naast je schoenen gaat lopen en jezelf hoger acht dan anderen. Maar wel zo dat je je hart volgt, je niet altijd maar op de achtergrond houdt en anderen voor laat gaan en dat soort dingen. Laat maar eens rustig horen dat je er bent, kruip op de voorste rij, zoek die schijnwerpers maar gewoon eens op. Waarom een ander wel en jij niet? En weet je: zolang je het met liefde doet, zal het ook geaccepteerd worden. Kruip je altijd weg, dan is het helemaal geen onwil van andere mensen dat ze jou niet zien staan. Ze zien je ook simpelweg echt niet staan… Je valt niet op of ze denken dat jij helemaal geen aandacht wil. Maar het geeft jou wel het gevoel dat je het niet waard bent! Dus maak jezelf de moeite waard (bij wijze van spreken) door jezelf wel te laten zien!

Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay en afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *