Zelfliefde, Zelfvertrouwen

Van jezelf houden: hoe doe je dat?

Je hoort het vrij vaak langs komen: je moet meer van jezelf houden! Maar wat verstaan ze daar nu eigenlijk onder en hoe pak je dat aan? Want het klinkt wel leuk en simpel: maar wat nu als je jezelf helemaal niet zo leuk vindt…

Houden van een ander? Heerlijk…maar hou ook van jezelf!

Wat is ‘van jezelf houden’ nu eigenlijk?

Bij veel artikelen over geluk en zelfontplooiing valt de term ‘van jezelf houden’. Dat klinkt allemaal erg leuk, maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? Moet je dan denken aan dingen als jezelf verwennen of gaat het meer om jezelf steeds voor te houden hoe leuk je wel niet bent? Eigenlijk is het niets anders dan hoe je van iemand anders houdt. Als je echt van iemand houdt, dan accepteer je zijn of haar gebreken, je vindt het fijn om bij jouw geliefde te zijn enz. Zo kan je ook naar jezelf kijken. Je vindt jezelf de moeite waard om dingen voor te doen, je accepteert je mooie en minder mooie kanten, kortweg: je bent niet continue kritisch naar jezelf toe. Je houdt van jezelf en dus ben je ook lief voor jezelf! En hoe je dat doet? Dat kan op heel veel manieren. Doe wat voor jou het beste werkt. Waar het om gaat is dat jij je fijn voelt en dat je naar jezelf wilt kijken met lieve gevoelens in plaats van het kritieke stemmetje. Voor de één zal dit vooral werken door heel bewust tijd vrij te maken voor me-time. Voor de ander is een meditatie het einde, terwijl de volgende liever een uurtje gaat wandelen met de hond…

Is zelfvertrouwen hebben hetzelfde als van jezelf houden?

Persoonlijk vind ik het niet hetzelfde. Door van jezelf te houden kan je inderdaad zeker je zelfvertrouwen vergroten. Maar je kunt wel zelfverzekerd iets aangaan, maar ondertussen balen van hoe je dingen doet. En toch de neiging hebben om de kritiek in je hoofd de overhand te laten hebben. Hou je van jezelf, dan kan je balen van dingen die gebeuren maar ondertussen ben je vooral lief voor jezelf en accepteer je dat je fouten maakt. Fouten zijn er immers om van te leren, zullen we maar zeggen… Omdat je niet meteen jezelf de grond inboort, zal je zelfvertrouwen inderdaad wel groeien!

Tips om van jezelf te houden

Maar goed, dan blijft nog wel de vraag staan hoe je dit dus aan kan pakken! Daarom hier een lijstje met tips wat je zou kunnen doen. Nogmaals: je hoeft echt niet alles te doen, het gaat erom dat je doet wat bij je past en wat jou gelukkig maakt.

 • Wees dankbaar voor de mooie kanten aan jezelf. Benoem voor jezelf de dingen die je fijn vindt aan jezelf. Want wat aandacht krijgt groeit. En daarmee hebben we ook meteen het grote probleem te pakken: je kritieke stemmetje geeft aandacht aan de dingen die je juist niet wil benadrukken …
 • Maak bewust tijd vrij voor de dingen die je blij maken. Zie dit ook als een cadeautje aan jezelf…
 • Heb je iets prima voor elkaar gekregen? Loop daar nou eens niet achteloos aan voorbij, maar geef jezelf een compliment.
 • Heb je juist een foutje gemaakt? Kaffer jezelf eens niet de huid vol, maar spreek jezelf juist toe zoals je een vriendin zou toespreken die erover inzit.
 • Besef dat je best doen, goed genoeg is. Je kan nu eenmaal niet altijd de beste zijn en dat hoeft ook helemaal niet!
 • Verlang niet teveel van je eigen persoontje. Wees reëel, zodat je minder vaak het gevoel hebt dat je weer hebt gefaald…
 • Fouten maken we allemaal. Vergeef niet alleen anderen, maar ook jezelf.
 • Wat heel mooi werkt voor een goed gevoel: wees dankbaar. Al is het maar voor iets heel simpels, zoals de lach van een kindje op straat. Door heel dankbaar te zijn voor alles wat je mooi vindt, geeft je leven zoveel positiviteit. En ja, dat kan je ook leren om bij de dingen die jezelf doet te doen. Dankbaar zijn omdat je lief bent geweest…Klinkt raar, maar probeer het maar eens!
 • Spreek jezelf toe met mooie uitspraken/mantra’s of hoe je het ook noemen wilt. Dit kan je willekeurig doen of je maakt er een echt ritueel van.
 • Besef dat zelfcompassie zorgt voor een liefdevollere houding naar anderen toe. Daarmee is je weerstand tegen zelfliefde meteen opgelost. Het is niet egoïstisch en is iets heel anders dan alleen maar aan jezelf denken!
 • Hou een dagboek bij. Dit hoeft niet heel uitgebreid. Schrijf bijvoorbeeld iedere dag eens drie dingen op waar je blij van werd wat met jouw persoontje te maken had.
 • Schrijf eens op wat je jezelf toewenst aan mooie dingen! Door het echt zwart op wit te zien, leg je er nog meer de nadruk op!
 • Voel je weer kind en ‘speel’ weer eens lekker helemaal zoals jij het wilt. Verlies je in het spel, een dans of misschien wel een speurtocht… En besef dat genieten helemaal zo moeilijk niet is!
 • Verwen je lichaam! Dit kan door sporten, door een heerlijk bad of misschien wel een lekkere massage. Door je lijf te voelen op een fijne manier, voel je je fijn. Doe dit ook echt bewust als een geschenk aan jouw persoontje.
 • Slaap en rust voldoende!

Er is maar 1 iemand zoals jij en dat ben JIJ, daar mag je trots op zijn!

Afbeeldingen via Pixabay

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.