Boeken en cursussen, Hulp

Eenzaamheid te lijf gaan

Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Maar voel je je vaak eenzaam, dan is het natuurlijk een heel ander verhaal. Eenzaamheid kan om meer redenen ontstaan. Zo heb je eenzaamheid die echt samenhangt met alleen zijn. Maar er bestaat ook nog emotionele eenzaamheid. In dat geval kan je je eenzaam voelen terwijl er gewoon mensen om je heen zijn. Beide vormen zijn absoluut niet fijn. En dan hebben we nog de ‘opgelegde’ eenzaamheid door Corona. Hoe kan je je eenzaamheid te lijf gaan?

Sociale eenzaamheid

Ben je eenzaam omdat er gewoon geen mensen om je heen zijn? Zit je in een situatie dat je geen vrienden dichtbij hebt, bijvoorbeeld door een echtscheiding of verhuizing? Of misschien ben je dusdanig verlegen dat je simpelweg geen nieuwe contacten durft te maken? Probeer toch er op uit te gaan en mensen te ontmoeten. Thuis wegkruipen verandert immers niks aan de situatie. Zo kan je minder alleen zijn als je:

· op zoek gaat naar een leuke vereniging om je bij aan te sluiten. Door met een leuke activiteit met elkaar bezig te zijn, ontstaan de contacten automatisch

· de hond uitlaat… Je zult versteld staan hoe snel mensen aan de praat raken met andere hondeneigenaren. Natuurlijk neem je alleen een hond als je het dier alles kunt en wilt geven wat het nodig heeft, zijn hele leventje lang! Overigens kan het hebben van een huisdier je ook al een minder eenzaam gevoel geven

· vrijwilligerswerk gaat doen en zo niet alleen anderen maar ook jezelf helpt…

· een maatje wordt voor een ander. Of je geeft jezelf op als zoekende bij een dusdanig project. Er zijn er meerdere te vinden op internet. Maar misschien is er ook wel een plaatselijk initiatief

· nodig je collega’s gewoon eens uit om met elkaar buiten het werk om iets te doen

· niet afwacht of een ander jou uitnodigt…Hoe moet een ander weten dat je dat wilt? Misschien zijn zij wel net zo eenzaam als jij!

· schrijf je in bij een datingsite voor gewone vriendschappen. Die zijn er namelijk ook!

Emotionele eenzaamheid

Emotionele eenzaamheid is natuurlijk minder eenvoudig op te lossen. Het is hierbij niet gewoon even mensen opzoeken, maar er is meer voor nodig. Waarom je je eenzaam voelt, terwijl er mensen om je heen zijn, kan door meerdere oorzaken komen. Zo kan je onbewust je zelf afsluiten voor anderen. De contacten die je aangaat blijven oppervlakkig. Dit kan door de ander komen, maar ook dus door jou. Jezelf durven laten zien is een grote, niet altijd makkelijke, stap. Toch kan je hierdoor wel erg geholpen worden. Zoek eventueel een coach of een vertrouwd persoon die je hier mee zou willen helpen. Het kan ook zo zijn dat je gewoonweg niet de vrienden om je heen hebt, die er echt voor je willen zijn. Die op een dusdanig andere manier in het leven staan, waardoor jij je een vreemde eend in de bijt voelt. Je durft je eigen ik niet te laten zien, daardoor. Misschien kan je dan beter op zoek gaan naar een andere vriendengroep. Ook niet makkelijk, maar misschien wel precies de oplossing die je nodig hebt. En tja, dan komen we op zelfvertrouwen. Durf je niet echt te communiceren omdat je bang bent, onzeker en dat soort dingen? Kijk eens of een cursus zelfvertrouwen je dan niet beter op weg helpt!

Eenzaamheid door de Coronacrisis

Natuurlijk zitten we nu ook nog eens in een akelige tijd, die eenzaamheid nog meer in de hand werkt. Er mag niet veel en de dringende adviezen van maar 1 persoon per dag thuis uitnodigen maken het er ook niet beter op. Wat kan je in deze tijden doen om eenzaamheid te voorkomen of te lijf te gaan? Omdat we nu in deze rare tijd zitten moeten we dealen met de werkelijkheid dat we veel minder sociale contacten hebben. Voor de één is het een verademing om even uit alle hectiek te zijn en vooral tijd met zichzelf door te kunnen brengen. Voor de ander betekent het juist eenzaamheid ten top en er zijn mensen die hierdoor echt in de problemen raken. Daarom een aantal tips die je kunt toepassen in Coronatijd.

Mensen echt spreken

Uiteraard is live mensen spreken fijner, maar als dat niet kan, zoek dan naar de alternatieven dat je elkaar wel echt kunt spreken. Dus bel elkaar eens en nog mooier wordt het als je elkaar toch ook kunt zien. Uiteraard vervangt het niet de arm om je heen, maar het is zoveel meer dan alleen maar een appje of een mailtje. Besef dat jij niet de enige bent die in zo’n situatie ziet. Ook anderen voelen zich eenzaam! Dus wacht niet af, maar bel zelf eens gewoon iemand op. Via Whatsapp videobellen werkt prima, bijvoorbeeld.

Zoom is een uitkomst

Zoom, Google Meet: gratis programma’s waarmee je met meerdere mensen tegelijk kunt kletsen en elkaar kunt zien. Helemaal prima om zo toch even met elkaar bezig te zijn. Spreek af met je vriendengroepje en doe gewoon een spel met elkaar. Misschien even nadenken wat dan, maar het kan prima. Speel bingo op een alternatieve manier. Hints kan ook prima. Of geef elkaar leuke raadsels op. Nou ja, zo kan je natuurlijk nog veel meer verzinnen.

Elkaar even verrassen

Opnieuw: het vervangt zeker geen echt bezoek, maar een ander even laten weten dat je aan hem of haar denkt doet wel heel veel. Verras een ander eens met een mooi boeket of een leuk kaartje. Natuurlijk met een paar persoonlijke, lieve woorden erop. Even laten weten dat je aan de ander denkt doet veel goed!

Wel iemand ontmoeten

Spreek met één iemand af dat je elkaar blijft bezoeken (dat mag immers nog altijd). Of spreek iedere dag met iemand anders af en ga lekker met elkaar wandelen, ofzo. Wandelen is een activiteit bij uitstek om te praten! Het voelt minder belastend dan als je tegenover elkaar zit en toch kan je je hart zo uitstorten. Buiten een ander ontmoeten is daarnaast ook nog minder risicovol dan elkaar in een binnenruimte ontmoeten. En even buiten zijn is gewoon goed voor je. Nog mooier: zoek echt de natuur even op! Natuur is sowieso helend voor je.

Sites over eenzaamheid

Meer info over eenzaamheid vind je o.a. op de volgende sites:

·         Eenzaam.nl

·         Eén tegen eenzaamheid

·         Rijksoverheid

·         Mindkorrelatie

Boeken over eenzaamheid

Wil je graag iets aan je eenzaamheid doen of een ander kunnen helpen? Misschien zijn dit dan wel boeken voor jou:

·         Stap uit je eenzaamheid “>Stap uit je eenzaamheid

·         

Willemien

Schrijfster in hart en nieren, zowel professioneel als passie-matig ;-). Maar ook zingen en dansen zijn voor mij het einde. Positief en creatief leven!
If you're feeling blue : try painting yourself a different color!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.